27. května 2017 • 22:51

Dojatý Vachoušek byl z rozlučky nervóznější než z duelu na Realu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bývalý fotbalový reprezentant Štěpán Vachoušek dnes ve 37 letech definitivně ukončil profesionální kariéru. Rozlučka v Teplicích v utkání s Duklou ho dojala k slzám. Věří, že se Na Stínadla v budoucnu vrátí v jiné roli.


"Před zápasem jsem byl nervóznější, než když jsme s Marseille hráli na Realu Madrid. Bylo to ale strašně příjemné a hrozně jsem si to užil. Snažil jsem se kontrolovat, ale i tak párkrát slza ukápla," připustil Vachoušek na tiskové konferenci. "Byla tady celá má rodina. Chyběl jen děda, který před dvěma roky zemřel a kterému bych to chtěl poslat. Ten by si tu zasloužil být, protože se mnou trávil hodně času," uvedl Vachoušek, jehož po smrti matky vychovávali prarodiče.

Emoce mu zápas dávkoval ve vlnách. Už před zápasem ho dojal ceremoniál od klubu, při kterém asistovala i manželka s dětmi. Pak skoro dvouminutové střídání, při kterém najednou vypjatý zápas utichl a deset tisíc diváků povstalo. A pak třetí kolo po zápase.

Nejdřív oběhl kolečko pod tribunami, až se zastavil pod tou hlavní. Skryl tvář do dlaní a otočil se na spoluhráče, kteří ho dobíhali. Vysadili ho na ramena, fotili se s ním a nakonec ho posadili do přistavené limuzíny, která s Vachouškem ve střešním okénku ještě několikrát objela stadion. Do kabiny pro poslední aplaus si přišel skoro hodinu po zápase.

Bezmála dvacetiletá kariéra v profesionálním fotbale, jejíž většina byla spojená právě s Teplicemi, se právě uzavřela. První zápasy za A-tým odehrál na jaře 1998 a z už legendární party, která vybojovala o rok později druhé místo, zbyl mezi profesionály už jako poslední.

"Na ty reakce a ohlasy, které jsem teď na ten konec kariéry od lidí dostával, na ty jsem snad ještě víc hrdý než na to, čeho jsem kdy dosáhl," řekl.

Rozlučku mu kazil jen fakt, že Teplice doma prohrály 0:1 s Duklou a přišly o možnost posunout se na čtvrté místo a zajistit si pohárovou Evropu na úkor Mladé Boleslavi. "Chyběl jen kousek, aby se to přehouplo na naši stranu. Šlapali jsme celou sezonu a asi jsme si to zasloužili víc než Boleslav. Ale bohužel jsme někde zbytečně poztráceli body. Před sezonou bych páté místo bral všemi deseti. Je škoda, že nám to o bod uteklo. Před klukama však musím smeknout, někteří se dostali do vynikající formy," řekl Vachoušek.

Kvůli formě spoluhráčů se na jaře do hry už příliš nedostával. I to ho utvrdilo v tom, že nastal správný čas skončit. "Odolávat přemlouvání bylo těžké. Ale tím, že už jsem nebyl tak vytížený, převládlo ve mně rozhodnutí skončit. Už jsem se sám sebe ptal, jestli Teplicím mám co dát. Řekli jsme si doma, že bude lepší, když se můj život otočí na jinou stránku," řekl mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

"Kromě toho jsem hrál velký fotbal za nejlepší nároďák, jaký pamatuji. Byl jsem v jednom týmu s Pavlem Nedvědem na Euro 2004. Prošel jsem Spartou, Slavií, Marseille, Austrií Vídeň, kde jsem bral titul. Přes deset sezon za Teplice. Takže mám být na co hrdý," hodnotil kariéru.

Nyní bude řešit, co dál. "Profesionálně už fotbal hrát nebudu. Domluvil jsem se na působení ve čtvrté německé lize za Neugersdorf. O něčem se také bavíme s vedením Teplic a uvidíme, jak to dopadne. Samozřejmě bych tu chtěl pokračovat, protože je to klub mého srdce. Uvidíme, jestli to bude za rok, za dva, to nedokážu říct. Když bude zájem z obou stran, tak bych rád pomohl," řekl Vachoušek.

Odmítl, že by to bylo v roli trenéra. "To jsem si vyzkoušel teď, když jsem pomáhal u našeho týmu do 13 let a na nervy je to hrozné. Trenér ze mě nebude," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud