27. května 2017 • 23:18

Volejbalistky zdolaly Polsko 3:2 a udržely naději na postup na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České volejbalistky udržely naději na účast na mistrovství světa. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera porazily na kvalifikačním turnaji ve Varšavě domácí Polsko 3:2 po setech 33:35, 25:14, 14:25, 25:22, 15:9 a před nedělním závěrečným kolem si přiblížily druhé místo, znamenající start v červencové baráži.


Češky v neděli nastoupí proti Kypru a při jejich předpokládaném vítězství pak o všem rozhodne večerní duel Polska se Srbskem, které dosud ve Varšavě neztratilo ani set. Na první místo a přímý postup už český tým dosáhnout nemůže, k druhé pozici a účasti v baráži potřebuje srbskou výhru.

Úvodní sadu rozehrály české reprezentantky nadějně, ale o tříbodový náskok přišly a v koncovce už prohrávaly 22:24. Oba polské setboly ale odvrátily a rozhořela se nevídaná bitva, vrcholící úspěšným útokem domácích hráček a konečným stavem 35:33. Češky promarnily pět setbolů, Polky využily až svůj sedmý.

Na českém týmu to ale nezanechalo stopy. Druhé dějství klíčové bitvy o baráž ovládl propastným rozdílem 11 bodů a vrátil se do hry. Nahrávačka Pavla Vincourová často úspěšně kombinovala s kapitánkou Anetou Havlíčkovou a polská obrana marně hledala způsob, jak prudké útoky české univerzálky zastavit.

Jenže ve třetím setu nastal další obrat. Český tým nezachytil začátek, jeho hru poznamenala série chyb a výsledkem byla prohra totožným poměrem, jakým skončila předchozí sada. Ani to Pommerovy svěřenkyně nepoložilo, ve čtvrté sadě je za vyrovnáním táhla smečařka Michaela Mlejnková a v tie-breaku dokázaly po katastrofickém úvodu zlikvidovat šestibodovou ztrátu. Polky od stavu 8:2 uhrály už jen jediný bod.

Vítězové skupin postoupí přímo na MS, celky z druhých míst absolvují červencovou baráž. Světový šampionát se uskuteční příští rok na přelomu září a října v Japonsku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud