28. května 2017 • 16:21

Vettel díky triumfu v Monaku vede MS formule 1 už o 25 bodů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Velkou cenu Monaka formule 1 vyhrál Sebastian Vettel a ukončil šestnáctileté čekání Ferrari na vítězství ve slavném závodu. Německý pilot navíc zvýšil náskok na prvním místě průběžného pořadí mistrovství světa na 25 bodů před druhým Lewisem Hamiltonem z Mercedesu, který po nepovedené kvalifikaci dojel až sedmý.


Na druhém místě skončil druhý pilot Ferrari a vítěz kvalifikace Kimi Räikkönen, třetí byl Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Závod v úzkých ulicích Monte Carla dlouho nic zajímavého nenabídl a první rozruch přineslo až 28. kolo, kdy vedoucí Räikkönen a Vettel dojeli posledního Jensona Buttona z McLarenu. Než je totiž náhradník za Fernanda Alonsa, který dal přednost závodu v Indianapolis, pustil před sebe, stáhl třetí Valtteri Bottas z Mercedesu jejich náskok o čtyři sekundy.

Jakmile však jezdci italské stáje dostali opět volný prostor, vzali si ztracený náskok zpět. Mercedes navíc poté zazmatkoval s Bottasovou zastávkou v boxech, čehož využil Ricciardo. Pilot Red Bullu, kterého před rokem právě nepovedená výměna gum připravila v Monaku o vítězství, načasoval návštěvu depa skvěle a posunul se na třetí místo.

Zastávka v boxech rozhodla také souboj mezi jezdci Ferrari. Vettel si pro nové gumy zajel ve 40. kole a na trať se vrátil těsně před Räikkönenem, který byl v boxech o pět kol dřív. Čtyřnásobný mistr světa si sice velmi rychle vyjel desetisekundový náskok, který ale vydržel pouze do 60. kola.

Po kolizi Pascala Wehrleina s Buttonem, po které pro oba jezdce závod skončil, totiž na trať musel safety car a s minimálními odstupy se začalo závodit až v 67. kole. Drama se však nekonalo. Vettel vedení udržel a dojel si pro třetí triumf v sezoně. Ferrari navíc zajistil první vítězství v Monaku od triumfu slavného Michaela Schumachera v roce 2001.

Hamilton předvedl dobrou stíhací jízdu, ale stačilo to pouze na konečné sedmé místo. Trojnásobný mistr světa doplatil na nepovedenou kvalifikaci, ve které obsadil až čtrnáctou příčku. V průběžném pořadí mistrovství světa tak po šesti závodech na Vettela ztrácí 25 bodů.

Šampionát bude pokračovat za dva týdny v Kanadě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud