28. května 2017 • 20:24

Basketbalistky získaly v přípravě skalp mistryň Evropy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalistky se na závěr přípravného turnaje v Karlových Varech dočkaly první výhry a získaly cenný skalp úřadujících mistryň Evropy Srbek. Po těsných porážkách od Lotyšska (65:69) a Číny (72:73) zvítězily svěřenkyně Ivana Beneše nad jistým vítězem turnaje 58:56. Výsledek utkání už nemohl nic změnit na tom, že domácí tým skončí v Karlových Varech poslední.


Po utkání trenér Beneš zúžil kádr o jednu hráčku a černý Petr padl na Janu Hausknechtovou. Další zápasovou přípravou budou pro český tým duely se Slovenskem v pátek a v sobotu v Trutnově a Praze.

Proti Srbsku tým kolem kapitánky Kateřiny Elhotové nezachytil úvod. Problémy mu dělala nátlaková obrana soupeře, dopustil se proti ní za úvodní desetiminutovku pěti ztrát a o chvíli později prohrával o 14 bodů.

"My ty začátky nemáme dobré. Nevím, čím to je. Možná naší nekoncentrovaností nebo rozcvičením," řekla Petra Záplatová, jež byla oceněna jako nejlepší hráčka utkání na české straně.

Češky se nevzdaly. Zvýšenou aktivitu v defenzivě potvrdila dvěma zisky Eva Kopecká, jejího příkladu následovaly i další spoluhráčky a najednou to byly Srbky, kdo sbíral ztráty. A po čtrnáctibodové šňůře bylo vyrovnáno 24:24. Podruhé v zápase dostala Lvice do vedení trojkou nejmladší česká hráčka Voráčková.

"Bliklo nám, že musíme zamakat a začít v obraně. Věděly jsme, že každá musí zlepšit obranu. V ní všechno začíná. Pak nám šel i útok. To nás nejvíc nakoplo," konstatovala Záplatová.

Zlepšený energický výkon vydržel domácím i přes poločasovou přestávku, ale při devítibodovém českém vedení se opět zvedla srbská vlna. Jelena Milovanovičová, která v přímém souboji o nejlepší turnajovou střelkyni přestřílela Alenu Hanušovou, zavelela k dalšímu obratu. Jenže nebyl poslední. Češky opět zvedly hlavu, přežily závěrečný tlak Srbek a připsaly si první zvládnutou koncovku i výhru v přípravě na domácí evropský šampionát.

"Nevyšly nám předtím dvě koncovky, včera (proti Číně) to konkrétně byla i velká smůla. Dnes jsme taky přišly o slušný náskok. Třetí zápas po sobě jsme docela dost vedly a vždycky z toho byl vyrovnaný závěr. Je to ale i tím, že se prostřídaly hráčky na obou stranách. Výhra nás určitě povzbudí do další práce a snad se budeme jen zlepšovat," řekla Voráčková.

Nejlepší domácí střelkyní byla s 13 body Michaela Stejskalová, Milovanovičová dala o tři víc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud