29. května 2017 • 08:10

Räikkönen byl z Monaka zklamaný, Ferrari ale stále věří

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Finský pilot Kimi Räikkönen stále důvěřuje vedení Ferrari. A to i přesto, že v nedělní Velké ceně Monaka formule 1 ho týmová strategie velmi pravděpodobně připravila o vítězství. Pro něj si nakonec dojel jeho týmový kolega Němec Sebastian Vettel, který díky tomu zvýšil náskok na prvním místě průběžného pořadí mistrovství světa na 25 bodů před Britem Lewisem Hamiltonem z Mercedesu.


Räikkönen do závodu odstartoval z první pozice a na okruhu v ulicích Monte Carla, kde je prakticky nemožné předjíždět, dlouho vedl. Jenže v 35. kole byl z prvního místa povolán do boxů, zatímco Vettel na trati vydržel o pět kol déle a získal náskok, díky kterému po vlastní výměně gum udržel první příčku.

"Já jsem pilot a můžu si dělat, co chci. Takže bych mohl zajet do depa, kdykoliv by mě to napadlo, ale pracujeme jako tým. A pokud nevěříte práci kolegů, byla by to velká komplikace," řekl Räikkönen, nicméně na stupních vítězů byl z druhého místa očividně zklamaný.

"Chtěli jsme obsadit první dvě místa a to se nám povedlo. Ale z mého pohledu to mohlo být trochu lepší," uvedl mistr světa z roku 2007. Určitě to budeme probírat a jsem přesvědčený, že se všechno vysvětlí. Jako jezdec si můžu dělat, co chci, ale jsme jeden tým. Tečka," dodal.

Na otázku, jestli ho strategie vedení připravila o vítězství, odpověděl: "Nevím, co se stalo. Vím jen to, co jsem mohl vidět z auta. Nemohl jsem věci vidět v širším kontextu závodu. Takže vím jen to, že já byl druhý a Seb vyhrál. Pro tým je to skvělý výsledek a moudřejší budeme po týmové poradě, kde uvidíme všechny grafy."

Podle Vettela šlo pouze o shodu náhod. "Chápu, že je Kimi zklamaný, cítil bych to stejně. Ale neměli jsme žádný plán. Pravidla máme nastavená tak, že kdo vyhraje kvalifikaci, má při první zastávce přednost. A dopadlo to tak, že to nakonec pomohlo mně," prohlásil.

Vettela se zastal i šéf konkurenčního Mercedesu Toto Wolff. "Zase jsme zpátky v dobách, kdy jste obsadili první dvě místa a po závodě jste museli vysvětlovat, proč vyhrál právě tenhle jezdec," uvedl. "Museli s jedním vozem do boxů na výměnu gum. Ale nové nebyly tak rychlé a Sebastian navíc zajížděl skvělé časy. Myslím, že to nečekali. A i když pro ně nakonec závod skončil i z pohledu pořadí šampionátu skvěle, tak si myslím, že to nebylo úmyslné," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud