19. června 2017 • 14:52

Vycházející překážkářské hvězdě Warholmovi gratuloval i Moses

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bývalý vícebojař Karsten Warholm, který se teprve loni začal naplno věnovat běhu na 400 metrů překážek, je nečekanou hvězdou posledních závodů Diamantové ligy. Minulý týden vyhrál mítinky v Oslu i ve Stockholmu. Před domácím publikem si norský atlet vylepšil osobní rekord na 48,25, čímž se zařadil na třetí místo letošních tabulek. Gratulovala mu i legenda této disciplíny Edwin Moses.


Jednašedesátiletý Američan, který v letech 1977 až 1987 vyhrál 122 běhů na 400 metrů překážek za sebou, složil Warholmovi poklonu. "Je to velmi dobrý čas v této fázi roku. Karsten má velmi dobrou techniku, je klidný. Ale potřebuje hodně zkušeností, aby se mohl stát mistrem světa," uvedl Moses pro web mezinárodní federace IAAF.

Přímo v Oslu Moses Warholmovi vyprávěl, že existuje třicet možností, jak udělat v této disciplíně chybu. "Ale já se na to zkouším dívat jako na třicet věcí, které je možné udělat dobře. Chci, aby překážky byly můj přítel. Běhání je skvělý sport a nemyslím si, že by se mělo příliš komplikovat," poznamenal mladý Nor.

Už v první sezoně mezi překážkáři zaujal, když postoupil do semifinále olympijských her v Riu de Janeiro. Další vzestup formy naznačovalo jeho zrychlení na hladké čtvrtce. Zatímco na konci loňského roku měl osobní rekord 46,10, v této sezoně si ho posunul už na 44,87.

V Oslu byl hodně překvapivým vítězem, neboť nastupoval s nejhorším časem z osmičky běžců. "Právě to atletika potřebuje. Tvrdé boje, závody, kde nevíte, kdo vyhraje. Ale zkusím zůstat pokorný, protože vím, že hodně chlapců může běžet rychleji než já, pokud se dobře připraví," komentoval Warholm nečekaný triumf.

Ačkoli vícebojařskou dráhu opustil, v cíli pořád vypadá jako po dokončení desetiboje. V Oslu mu trvalo minimálně deset minut, než byl schopen se znovu postavit na nohy. Uvědomuje si, že bývá vyčerpanější než soupeři. "Ostatní chlapci vždycky vypadají, že se usmívají a odcházejí. A mně při tom běží hlavou: Co teď vlastně dělali?" dodal nejrychlejší Evropan této sezony na 400 metrů překážek.

V programu Diamantové ligy bude tato disciplína znovu 9. července v Londýně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud