23. června 2017 • 10:41

Česká basketbalistka se stará o pohodlí Španělek na ME

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
K cestě za medailí na mistrovství Evropy pomáhá Španělkám také česká basketbalistka Pamela Therese Effangová. Vicemistryně české ligy s Hradcem Králové a mládežnická reprezentantka je coby "osobní asistentka" španělského celku spojkou týmu s organizátory turnaje a snaží se, aby měl celek trenéra Lucase Mondela maximální pohodlí a mohl se soustředit jen na výkony. Effangová na oplátku sbírá zkušenosti pozorováním nejlepších hráček Evropy.


Hned několik hradeckých Lvic se zapojilo do organizace evropského šampionátu, neboť jedním z pořadatelských měst byl právě Hradec Králové. Například dcera trenérky Romany Ptáčkové se v hale převtělila do maskota šampionátu, kouzelné víly Shiny. A Effangová si pochvaluje, že se může starat o největší favoritky turnaje Španělky.

"Velice si to užívám. Je úžasné, že mám zrovna tým Španělek, který je plný hvězd. Mohu je pozorovat i při trénincích. Vím, jaké mám slabé stránky, tak si všímám, jak to dělají ony a snažím se z toho poučit," řekla Effanggová v rozhovoru s ČTK. "Pro mě byla vždy vzorem Danielle Robinsonová, co hrála za USK. Ale tady by pro mě měly být teoreticky vzorem úplně všechny," dodala.

Její úlohou je být týmu k dispozici pro zařizování nejrůznějších věcí, při kterých by mohl vzniknout komunikační problém. Vedoucí týmu se obrací na ni a ona žádosti předává dál. "Celkově je to hrozně sympatický tým a moc si to s nimi užívám," řekla.

Výhodou pro ni je i fakt, že v dresu Španělska nastupují Laia Palauová a Marta Xargayová, které zná z dresu USK Praha. Nastupovala proti nim letos i ve finále ŽBL.

"Byla jsem obrovsky nadšená, když se ke mně obě na letišti hlásily. Hned na mě volaly: Pamela, dobrý den. Povídáme si česko-anglicko-španělsky. Ony rozumí česky docela dost včetně sprostých slov," usmála se Effangová.

"Maturovala jsem ze španělštiny, takže základy mám, ale už jsou to čtyři roky, takže teď musím dost oprašovat. Silnější se cítím v angličtině. Ale vytvořily jsme si takovou společnou řeč, ve které to mícháme," dodala.

Její otec pochází z Konga, Effangová se však narodila v Praze a prošla mládežnickými reprezentacemi. Účast na evropském šampionátu v ní ještě více probouzí chuť zabojovat i o seniorský národní tým a jednou se na mistrovství Evropy představit také jako hráčka.

"Snem každé hráčky je reprezentace a dotáhnout to co nejdále. A mít v životopise zapsanou účast na mistrovství Evropy, to bych na sebe byla rozhodně pyšná," neskrývá. "Nechci ale o tom moc snít, abych pak nebyla zklamaná. Teď se soustředím na univerziádu, kde bojuji o účast v českém týmu. Tam jsem z toho nadšená a moc bych tam chtěla dosáhnout úspěchu," řekla k srpnové akci na Tchaj-wanu.

Třiadvacetiletá křídelnice si dává velké ambice i na klubové úrovni. Ráda by byla u toho, až Hradec Králové dokáže v lize zdolat mistrovský USK Praha, jehož neporazitelnost trvá 113 utkání. A jednou třeba mu i sebrat titul.

"I letos ve finále jsem do každého zápasu s USK šla s tím, že chci vyhrát. Samozřejmě nakonec byly lepší než my a zasloužily si titul, ale teď jsme tomu zas o krůček blíž, protože víme, co jsou naše slabé stránky a co musíme zlepšit, abychom jim byly příště vyrovnanějším soupeřem. Už je načase to změnit. Brněnské Žabiny také jednou prohrály, tak proč by nemohlo USK? Navíc teď chtějí omladit tým, takže bychom mohly chytit šanci," uvedla hradecká opora.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud