23. června 2017 • 14:36

Olympijský park v Brně denně pojme desítky tisíc lidí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Olympijský park v Brně, který v únoru při příležitosti zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu vznikne v areálu veletrhů, pojme denně odhadem i 30.000 lidí. Novinářům v Brně to dnes řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Brno dá na vybudování parku 10 milionů korun a Jihomoravský kraj pět milionů korun. Schválila to obě zastupitelstva. Celkové náklady na vybudování Kejval zatím nezná. Příchozí si v areálu budou moct kromě sledování sportovců vyzkoušet i různé disciplíny od hokeje až po curling.


Parku bude sloužit celý pavilon Z, ve kterém budou hokejové kluziště nebo curlingové dráhy. Další sportoviště budou kolem pavilonu. "Chceme tam mít možnost seznámit veřejnost se všemi olympijskými sporty. I když je třeba složité a hlavně nebezpečné mít bobovou dráhu, chceme tam mít aspoň bob, aby se lidé podívali, jak vypadá," uvedl Kejval. Vzniknout by mohl i malý skokanský můstek pro skoky na lyžích. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) by mohly sportoviště využít i školy například v době, kdy nebude žádný přenos ze soutěží.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) řekl, že díky parku město může otevřít lidem areál výstaviště, jak už dříve plánovalo. "Akce nabídne výjimečný sportovní program milovníkům sportu nejen z Brna, ale i z širokého okolí," řekl Vokřál.

Brno dlouhodobě zamýšlí, že areál veletrhů otevře více veřejnosti. V posledních letech odkoupilo většinový podíl od německého vlastníka Messe Düsseldorf i zbytek akcií od minoritních vlastníků, takže je nyní stoprocentním vlastníkem akcií společnosti.

Olympijský park v Brně naváže na projekty z minulých let. V roce 2014 při olympiádě v Soči byl park na Letné v Praze, kam přišlo přes 400.000 návštěvníků. Loni byly při letní olympiádě v Riu de Janeiro čtyři parky. Hlavní v Lipně navštívilo přes 340.000 lidí, další lidé přišli v Ostravě, Plzni a Pardubicích. Během her v Pchjongčchangu bude park minimálně ještě v Ostravě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud