25. června 2017 • 01:02

Lavička: Veliké zklamání, ale u jednadvacítky mám chuť pokračovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kouč Vítězslav Lavička neskrýval zklamání z toho, že fotbalová jednadvacítka nakonec z těžké skupiny na evropském šampionátu v Polsku po závěrečném prohře 2:4 s Dánskem nepostoupila. Připustil, že hráčům v konfrontaci s nejlepšími něco chybělo, ale všichni se podle něj vydali na maximum. U týmu má chuť pokračovat a po návratu do Prahy ho čeká s vedením asociace jednání o nové smlouvě.


"Je to veliké zklamání. Šli jsme do dnešního zápasu, že chceme postoupit a chceme dát vše pro postup. Kluci se vydali ze všech sil, neříkám, že všichni byli v top formě, to je druhá věc. Ale všichni v dnešním zápase i celém turnaji měli ten nejlepší úmysl dát svoje maximum pro to, aby tým byl úspěšný," řekl novinářům Lavička.

Jeho svěřenci před posledním zápasem živili naději na postup do semifinále, kam prošli pouze vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst. Potřebovali ale proti Dánům zvítězit aspoň o tři góly.

"Zápas se nevyvíjel pro nás dobře, soupeř šel do vedení. Druhou půli jsme se zlepšili, vyrovnali jsme a měli další šance, bohužel takové štěstí jako třeba minulý zápas při nás dnes nestálo. Pak jsme otevřeli defenzivní brány naplno a soupeř nás v závěru potrestal dvěma góly," podotkl Lavička.

Jeho celek tak nakonec skončil ve skupině až poslední s bilancí výhry 3:1 nad Itálií a dvou porážek 0:2 s Německem a 2:4 s Dánskem. "Nechci mluvit příliš v emocích. Sehráli jsme tři zápasy, dva jsme prohráli, jeden výborný proti Itálii vyhráli. Skončili jsme čtvrtí, takže to hodnocení úplně pozitivní být nemůže. Jsme si vědomi, že v konfrontaci s těmi nejlepšími nám prostě něco chybělo. Soupeři, jako jsme měli ve skupině, prostě dokážou chyby trestat," uvedl Lavička.

"Na turnaji jsme nepotvrdili to, co nás provázelo v kvalifikaci, ale věděli jsme, že úroveň a kvalita soupeřů tady v Polsku bude trošku jiná, kromě Belgie. Pokud jsme měli zápas pod kontrolou dobrou organizací defenzivy, hra fungovala. Když jsme potřebovali zvýšit akcent na ofenzivu, ne vždy nám fungovala organizace dozadu," dodal Lavička.

Smlouvu u týmu měl na končící cyklus. "Máme ústní dohodu o tom, že teď po skončení turnaje, po návratu do Prahy najdeme čas, abychom si sedli a jednali s vedením FAČR o nové smlouvě. Za mě osobně můžu říct, že chuť pokračovat mám," prohlásil Lavička.

Pozastavil se nad nezvyklým postupovým klíčem na ME. "Je to realita, kterou musíme respektovat. Už před turnajem jsem říkal, že mi přijde kruté a nešťastné tohle schéma. Ale je to věc UEFA, ona má technickou komisi, která to vyhodnotí. Možná příští Euro bude v trošku jiném modelu," mínil.

Za uplynulý kvalifikační cyklus končící generaci jednadvacítky hned po zápase poděkoval. "Zklamání v kabině odpovídá tomu, jak jsme dneska dopadli, ale klukům jsem poděkoval. Za celou tu naši cestu v kvalifikaci až sem po Euro. Vytvořil se dobrý tým, kluci se vyprofilovali v osobnosti. Někteří hráči mají přesah do áčka a myslím, že i další hráči v budoucnu mají na to, aby se dostali na nejvyšší úroveň české reprezentace. A řada z nich na to, aby svou kariéru posunula dál," dodal Lavička.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud