26. června 2017 • 08:56

Na závěr amerického šampionátu zazářili soupeři Hejnové a Staňka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Olympijská vítězka v běhu na 400 metrů překážek Dalilah Muhammadová vyhrála na americkém šampionátu v Sacramentu závod, ve kterém poprvé v atletické historii všechny medailistky pokořily hranici 53 sekund. Domácí titul získala v nejlepším času roku 52,64 sekundy a zařadila se na šesté místo tabulek všech dob se ztrátou rovných tří desetin na světový rekord Julie Pečonkinové z Ruska. Muhammadová vloni v Riu triumfovala časem 53,13, což by jí v Sacramentu stačilo jen na páté místo.


Na mistrovství světa v Londýně, na kterém bude obhajovat titul Zuzana Hejnová, se s Muhammadovou kvalifikovaly Shamier Littleová (52,75) a Kori Carterová (52,95). Mimo stupně vítězů a nominaci skončily dosavadní letošní jednička a bronzová medailistka z Ria Ashley Spencerová (53,11) a Georganne Molineová (53,14), jež se také dostaly hluboko pod do té doby nejlepší výkon roku (53,38).

Poprvé se také v jednom závodě dostalo pod 54 sekund šest běžkyň, protože další v pořadí, teprve sedmnáctiletá Sydney McLaughlinová, vylepšila vlastní juniorský světový rekord na 53,82 (dosud 54,03). Letošním maximem Hejnové je čas 54,50. V Londýně bude startovat také další Američanka Cassandra Tateová coby držitelka divoké karty za vítězství v loňském seriálu Diamantové ligy.

Další olympijský šampion Ryan Crouser vyhrál soutěž koulařů nejdelším vrhem za posledních 14 let 22,65 metru. Převzal tím vedení v letošních světových tabulkách od Joea Kovacse, který získal stříbro výkonem 22,35, a posunul se na sedmé místo historického pořadí. Český koulař Tomáš Staněk zůstal v letošním žebříčku třetí (22,01).

Na jamajském šampionátu v Kingstonu zkompletoval sprinterský double Yohan Blake triumfem na dvoustovce za 19,97. Pod hranici 20 sekund se dostal poprvé od roku 2012, ve kterém získal dvě stříbrné olympijské medaile na hrách v Londýně. Domácí titul získal s převahou před Rasheedem Dwyerem (20,26) a Warrenem Weirem.

"Skvělý pocit být zase v klubu 'pod 20'," pochvaloval si Blake, který v pátek ovládl stovku také ve svém letošním maximu 9,90. V Kingstonu nestartoval Usain Bolt, jenž už o víkendu dorazil do Ostravy před středečním startem na Zlaté tretře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud