27. června 2017 • 18:04

FIFA po dvou letech zveřejnila zprávu o vyšetřování korupce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní fotbalová federace FIFA zveřejnila kompletní zprávu Michaela Garcii týkající se vyšetřování korupce při volbě pořadatelů mistrovství světa 2018 a 2022. Stalo se tak dva a půl roku poté, co výkonný výbor FIFA odhlasoval, že zprávu zveřejní. Federace ji na svůj web umístila poté, co se detaily z více než čtyřsetstránkového dokumentu v pondělí objevily v německém listu Bild.


Garciova komise se podezřením z uplácení při volbách pořadatelů MS 2018, které vyhrálo Rusko, a 2022 (Katar) zabývala rok a půl. Po skončení vyšetřování publikovala fotbalová federace pouze výtah ze zprávy, kde připustila několik incidentů, žádný však podle ní nenarušil bezúhonnost volebního procesu. Tehdejší prezident FIFA Sepp Blatter proto vyloučil možnost opakování volby šampionátů.

Garcia proti zveřejnění pouhého výtahu ze své zprávy protestoval a z čela vyšetřovací komise odstoupil. Vedení FIFA následně v prosinci 2014 schválilo, že bude odtajněno kompletních 430 stran zprávy, avšak až poté, co skončí vyšetřování pěti osob. Etická komise měla také rozhodnout, které kapitoly budou muset být zakryty kvůli ochraně anonymity svědků.

V květnu 2015 pak před kongresem federace zatkla švýcarská policie sedm vysoce postavených funkcionářů FIFA kvůli podezření z korupce při prodeji marketingových práv a americké úřady postupně obvinily několik desítek dalších lidí. Rozsáhlý skandál připravil Blattera o předsednický post, švýcarský funkcionář následně dostal šestiletý zákaz působení ve fotbale.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud