29. června 2017 • 11:43

Přidělení atletického MS 2021 vyšetřují také americké úřady

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Rozhodnutí mezinárodní atletické federace IAAF přidělit mistrovství světa v roce 2021 americkému městu Eugene začaly vyšetřovat FBI a Federální berní úřad IRS. Tehdejší předseda federace Lamine Diack předloni prosadil, aby Rada IAAF šampionát přidělila bez obvyklého procesu volby, třebaže úmysl kandidovat oznámil také Göteborg.


Netradiční krok vedení IAAF už v roce 2015 začaly vyšetřovat francouzské úřady, čtyřiaosmdesátiletý Diack je kvůli podezření z korupce, praní špinavých peněz a zpronevěry v domácím vězení. O novém vyšetřování ve Spojených státech informovala BBC.

Eugene je úzce spojeno s firmou Nike, která je dlouholetým štědrým sponzorem americké atletiky. Podle BBC se za přidělení pořadatelství u Diacka přimlouval i současný šéf IAAF Sebastian Coe, který byl po dobu 38 let placeným poradcem Nike. Za Diackem také minimálně jednou do Evropy přicestovali zástupci firmy.

Podle mluvčí IAAF zatím federace nedostala o vyšetřování amerických úřadů žádné vyrozumění, nicméně je připravena spolupracovat. FBI se v poslední době zabývala rovněž vyšetřováním rozsáhlé korupce v Mezinárodní fotbalové federaci FIFA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud