Radek Špryňar
23. července 2017 • 20:28

Spieth famózně zachránil titul z British Open a blíží se Nicklausovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký nebojsa Jordan Spieth vyhrál 146. ročník britského The Open. Ve třiadvaceti letech získal třetí major a ke kariérnímu Grand Slamu mu chybí vyhrát už jen PGA Championship. Poslední turnaj „velké čtyřky“ se hraje za necelé tři neděle. V neděli se na hřišti Royal Birkdale odehrálo drama, které vejde do historie. Spieth byl už pomalu na odpis, jenže v nejtěžší chvíli začal hrát golf z jiné galaxie a nakonec si s náskokem tří ran došel pro Claret Jug před krajanem Mattem Kucharem.



Tři kola hrál na těžkém hřišti v Southportu Jordan Spieth vysoce konzistentní golf. Na rozdíl od konkurence jen minimálně chyboval. Drtivá většina expertů se shodovala, že nedělní finálovou rundu zvládne s poklidu. „Daří se mi proměňovat šance. Na tomto hřišti je potřeba stabilně dobrá práce a to si myslím, že je můj případ,“ pochvaloval si Spieth krátce před tím, než v páru s Mattem Kucharem vyrazili na závěrečných osmnáct jamek.

Mladý Texasan měl na začátku poslední rundy náskok komfortních tří úderů. Jenže golf je děsivě tvrdý a vysoce nevyzpytatelný sport. Spieth během úvodní devítky zahrál čtyři bogey a pustil do hry Kuchara. Pomalu začal kolabovat podobně jako před rokem na The Masters, kdy během závěrečného kola totálně zmastil druhou devítku, přišel o vedení o pět úderů a předvedl jeden z největších kolapsů v historii nejslavnější turnaje světa.

Zlé děsy ho začaly pronásledovat i na linksu v Royal Birkdale. Když na třináctce brutálním způsobem z odpaliště zatáhl míč skoro devadesát metrů doprava mimo fairway, vyděšený hrůzou se chytl za hlavu. Nehratelný míč musel vydropovat až na tréninkovou plochu. Dvacet minut řešil s rozhodčími, jak s kritickou situací naložit. „Nevěděl jsem si rady. Vůbec jsem netušil, odkud hrát a jak ránu vymyslet,“ upřímně říkal Kucharovi v klubovně.

Od kolapsu do jiné galaxie

Spieth nakonec na 13. jamce ztratil jednu ránu a poprvé pustil do vedení parťáka z flightu. Ovšem jen na chvíli. Od té chvíle začal hrát golf z jiné galaxie. Těžká čtrnáctka? Birdie! Pětiparová patnáctka? Eagle! Další dvě jamky, další dvě birdie. „Neviděli jsme právě čtyři nejbizarněji odehrané jamky v historii golfu?“ ptal Ryan Lavner, reportér renomovaného kanálu Golf Channel. „To byla divoká druhá devítka. Copak je Jordan jiný, než všichni ostatní,“ v úžasu vyťukal na Twitter legendární Jack Nicklaus.

Cesta ke Klaretovému džbánu pro vítěze otevřeného britského mistrovství byla vydlážděná. „Byl jsem na sebe hodně naštvaný. Především kvůli začátku finálového kola. Nakonec jsem měl trochu víc štěstí než Matt,“ usmál se Spieth.

Před dvěma lety se po vítězství Zacha Johnsona napil z Claret Jug, což prý přináší smůlu. „Během kola jsem si na to vzpomněl, ale vyhrál jsem. Je to absolutní splnění snu, neuvěřitelná čest. Trofej si teď odvezu do Ameriky, ale nebojte, za rok ji přivezu zpět.“

Až ji bude za rok v Carnoustie, kde se hraje 147. vydání The Open, vracet, už může patřit mezi nesmrtelné postavy v golfovém světě. Pokud Spieth za necelé tři týdny potvrdí famózní formu při posledním majoru sezony PGA Championship, získá jako nejmladší v historii golfu kariérní Grand Slam. Už teď je po Jacku Nicklausovi teprve druhým hráčem, který vyhrál tři majory ještě před čtyřiadvacátými narozeninami.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud