27. července 2017 • 19:50

Katarský fotbal dostal pokutu od FIFA za podporu emíra

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní fotbalová federace FIFA udělila Kataru pokutu 50.000 franků (1,2 milionu korun) za to, že členové národního týmu porušili tričky na podporu emíra pravidla o zákazu politických vyjádření. Zároveň FIFA pořadatele mistrovství světa 2022 oficiálně varovala.


Katarští fotbalisté absolvovali v tričkách s podobiznou vládce své země Tamima bin Hamada bin Chalífy Sáního rozcvičení před kvalifikačním utkáním s Koreou 13. června v Dauhá. Emírovi tak chtěli demonstrovat podporu poté, co regionální rivalové v čele se Saúdskou Arábií přerušili s Katarem kvůli jeho údajné podpoře teroristů diplomatické styky.

FIFA dnes zároveň udělila množství trestů v souvislosti s vyhecovaným červnovým kvalifikačním zápasem Bosny a Hercegoviny s Řeckem. Vášně v Zenici vzplanuly po závěrečném hvizdu, kdy se po bezgólové remíze do strkanic zapojili nejen hráči, ale i členové realizačního týmu.

Tehdejší asistent trenéra Bosny Stéphane Gilli dostal půlroční distanc za to, že uhodil do tváře řeckého hráče Joannise Janniotase. Ve funkci už Gilli mezitím skončil.

Jednozápasový distanc dostal bosenský záložník Evertonu Muhamed Bešič, jenž tak vynechá kvalifikační duel 31. srpna proti Kypru. Zároveň zaplatí pokutu 5000 franků.

Potyčku podle všeho odstartoval střet bosenské útočné hvězdy Edina Džeka s Kostasem Manolasem. Spoluhráči z AS Řím musejí zaplatit 2500 franků.

Bosna zároveň nesmí na jeden zápas využít stadion v Zenici a svaz dostal za různé prohřešky včetně pískotu při řecké hymně pokutu 30.000 franků.

Platit musí také Srbsko za politické pokřiky a transparenty fanoušků v kvalifikačním utkání proti Walesu. Do pokladny FIFA musí poslat 22.500 franků.

Kvůli dlouhodobému problému s homofobním urážením soupeřových brankářů dostalo pokutu 10.000 franků Mexiko. Incidenty se odehrály v obou červnových kvalifikačních duelech proti Hondurasu a USA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud