16. srpna 2017 • 15:56

Česká hokejová reprezentace může sehrát v sezoně až 36 zápasů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Česká hokejová reprezentace sehraje v sezoně, kterou zahájí příští týden přípravnými duely se Slovenskem, minimálně 29 a maximálně 36 utkání. Svěřence trenéra Josefa Jandače čekají v ročníku čtyři turnaje Euro Hockey Tour, dva dvojzápasy v Euro Hockey Challenge a dvě vrcholné akce - únorové olympijské hry v Pchjongčchangu a květnové mistrovství světa v Kodani a Herningu.


Turnaj Karjala (8. až 12. listopadu) a Channel One Cup (13. až 17. prosince) se bude hrát jiným systémem, než je na turnajích EHT zvykem. Ve Finsku se totiž kvůli přípravě na olympijské hry, které se budou poprvé od roku 1994 hrát bez hráčů z NHL, představí navíc vedle Finska, Česka, Švédska a Ruska také Kanada a Švýcarsko. V Rusku o měsíc později bude hrát také Kanada a místo Švýcarska Korea.

Každý ze šesti účastníků sehraje po třech zápasech. Český tým do Karjaly vstoupí ve středu 8. listopadu ve Švédsku proti domácí reprezentaci a pak se přesune do Helsinek, kde o dva dny později nastoupí proti Švýcarsku, jež bude v únoru v Pchjongčchangu soupeřem Jandačova výběru v základní skupině. V neděli pak změří síly s Ruskem.

Channel One Cup zahájí Češi ve středu 13. prosince doma v pražské O2 areně proti Finsku. Za dva dny narazí na Kanadu, která bude také sokem Česka v Pchjongčchangu. V neděli je pak čeká ještě Švédsko. S Koreou, svým třetím soupeřem ze skupiny na olympiádě, se tak Češi v přípravě neutkají. "Přesný herní řád těchto dvou turnajů si vyhlásí pořadatelé sami, my zatím můžeme oznámit jen program našich zápasů," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

Definitivní rozpis olympijských her ještě také nebyl zveřejněn. Češi do turnaje ale podle posledních informací vstoupí ve čtvrtek 15. února proti domácí Koreji, o dva dny později budou hrát s obhájcem triumfu Kanadou a v neděli 18. února se Švýcarskem.

"Týmy budou složené především z hráčů z Evropy. Povinností klubů je uvolnit je minimálně sedm dní před turnajem. Přichází tak možnost sehrát nějaká přípravná utkání. Máme zájem o přípravný zápas 11. února v Koreji, soupeře ještě dojednáváme," prohlásil Urban k možnému rozšíření dosud dojednaného zápasového programu.

Ze tří čtyřčlenných skupin stejně jako na minulých dvou olympijských hrách ve Vancouveru 2010 a v Soči 2014 postoupí přímo do čtvrtfinále vítězové skupin a nejlepší celek ze druhých míst. Zbylou osmičku čeká kvalifikace. Turnaj vyvrcholí v neděli 25. února.

Další reprezentační akce jsou na programu následně v přípravě na světový šampionát. Mezi 3. a 8. dubnem sehrají Češi doma dvojzápas v EHCh se Švýcarskem a v dalším týdnu se představí ve dvou duelech ve Francii. Dějiště domácích zápasů bude teprve určeno stejně jako u domácích Carlson hokejových her, které jsou na programu od 19. do 22. dubna. O týden později se bude hrát jako generálka na MS ještě závěrečný turnaj EHT - Švédské hry.

"Carlson Hockey Games se budou hrát výjimečně dva týdny před mistrovstvím světa. Komplikuje nám to, kde ty zápasy můžeme sehrát. Bude totiž stále probíhat finále extraligy i baráž. Budeme muset udělat víc smluv o smlouvě budoucí a pak vybrat to dějiště, které bude první k dispozici," doplnil Urban.

Poslední dva turnaje EHT se budou hrát klasickým systémem, kdy se Česko, Finsko, Rusko a Švédsko utkají každý s každým. Během celé evropské tour se v nadcházející sezoně český tým utká čtyřikrát pouze se Švédskem, třikrát změří síly s Finskem a Ruskem a jednou s Kanadou a Švýcarskem.

Do MS vstoupí Češi v sobotu 5. května proti Slovensku. V dalších duelech v základní skupině A v Kodani je čeká Švédsko, Švýcarsko, Rusko, Bělorusko, Francie a Rakousko. Turnaj vyvrcholí v neděli 20. května.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud