17. srpna 2017 • 17:07

Kresta se po třech letech vrátí na trať Barum rallye

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po tříleté přestávce se na tratě "domácí" Barum Czech rallye Zlín vrátí pilot Roman Kresta. Jednačtyřicetiletý závodník z Trnavy na Zlínsku pojede s vozem Škoda Fabia R5, roli navigátora bude plnit Petr Starý. "Barumka je srdcová záležitost a bylo by škoda tady nebýt," řekl dnes Kresta novinářům.


Letošní Barum rallye se zúčastní přes 150 posádek z 22 zemí. "Startovka, která tady je, svědčí o tom, že má soutěž level posazený hodně nahoře. Bude to zajímavé," uvedl trojnásobný vítěz zlínského závodu.

Zároveň ale přiznal, že si letošní trať ještě nestihl projet. Například rychlostní zkouška Pindula přitom bude mít výrazně odlišnou podobu, než v předchozích ročnících. "Včera (ve středu) jsem řešil se spolujezdcem a mými gravel crue špióny, jak se vůbec Pindula jede. První úsek vůbec neznám, tam jsem nikdy nejel. Takže to bylo docela úsměvné, že člověk jezdí kolem dennodenně do práce a z práce a ve finále mě nikdy nenapadlo si ten úsek projet. Ale je to dobré, pokud se udělá něco trochu jinak," řekl pětinásobný český šampion.

Že by mohl být letošní závod zrušený kvůli nákaze africkým morem prasat, která řádí na Zlínsku, se příliš neobával. "Já bych si s tím poradil. Jestli jedu, nebo nejedu, svět se nezboří. Pro pořadatele to ale myslím bylo hodně těžké a zažili spoustu bezesných nocí," řekl.

Posádka Kresta - Starý v barvách Mogul Racing Teamu už letos startovala také na Rallye Bohemia. V Mladé Boleslavi skončila pátá. Spolu s Barum rally to jsou jediné dva závody, na které Kresta ohlásil dočasný návrat. "Samozřejmě mi závodění nějakým způsobem chybělo. Skončil jsem, protože už to opravdu bylo únavné. Zásadní je motivace. Pakliže člověk nemá motivaci, je to u všech sportů stejné. Proč to dělat? Jenom z důvodu, že to člověka baví, to u mě nemá žádný význam," sdělil Kresta.

Rallye Bohemia považuje za druhý srdcový tuzemský motoristický podnik. "Tam jsem vyrůstal, tam mi škodovka dala tu příležitost být továrním jezdcem. Několikrát jsem vyhrál krásné rychlostní zkoušky a byl to dobrý test před Barumkou," vzpomínal.

Poté, co ohlásil dočasný návrat k závodění, ho příjemně překvapila velká odezva od motoristických fanoušků. "Takový zájem jsem nečekal. Na Bohemku se přijeli podívat fanoušci, které jsem naposledy já viděl na mistrovství světa. A to už je sakra dávno. Bohemka není zase až tak populární na to, aby se jezdili fandové z Moravy dívat na závody. Ale byli tam, takže očekávám, že tady (na Barum rallye) to bude mega," uvedl Kresta.

Barum rallye se v okolí Zlína pojede od pátku 25. do neděle 27. srpna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud