21. srpna 2017 • 17:52

Favorit Froome se hned ve třetí etapě Vuelty oblékl do červeného

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Největší favorit cyklistické Vuelty Chris Froome získal už ve třetí etapě červený trikot lídra. Britský vítěz Tour de France dnes finišoval třetí v Andoře la Vella, vyhrál Ital Vincenzo Nibali.


Šampion Vuelty 2010 Nibali vyhrál po prvních kopcích v letošním ročníku spurt devítičlenné skupiny adeptů na celkové prvenství, jež se utvořila ve sjezdu do hlavního města Andorry. Druhý před Froomem skončil Španěl David de la Cruz a na druhém místě je i celkově.

Froome sice nedosáhl po 158,5 km na první letošní etapové vítězství, vyslal však důrazné varování soupeřům. V závěrečném stoupání druhé kategorie na Alto de la Comella na jeho nástup dokázal zareagovat jen Kolumbijec Esteban Chaves, ostatní nabrali několikasekundovou ztrátu. Skupina favoritů se nicméně dala opět dohromady v technickém sjezdu.

Dvaatřicetiletý Froome, který se měsíc po svém čtvrtém vítězství na Tour de France pokouší o premiérový triumf na Vueltě, má na prvním místě drobný náskok dvou sekund před trojicí soupeřů v čele s De La Cruzem. Třetí je Ir Nicholas Roche, čtvrtý Tejay Van Garderen z USA a pátý s desetisekundovým odstupem Nibali.

"Nečekal jsem, že získám červený trikot tak brzo. Je to velké překvapení, ale myslím, že je to také výsledek tvrdé práce mých kolegů z týmu," řekl Froome. Posun do čela si zajistil nejen díky šestisekundovému bonusu za třetí místo, ale trochu překvapivým vítězstvím na spurtérské prémii 13 km před cílem. "Už jsem prohrál Vueltu o 13 sekund, takže budu bojovat o každou vteřinku," řekl Froome. Na Vueltě byl třikrát druhý, naposledy loni.

Hned v první kopcovité etapě nestačil na nejlepší Španěl Alberto Contador, jenž po Vueltě hodlá ukončit kariéru. Trojnásobný vítěz závodu odpadl deset kilometrů před cílem a dojel s dvouapůlminutovou ztrátou.

Po etapách ve Francii a Andoře zamíří v úterý peloton Vuelty konečně do Španělska, cíl bude po 198,2 km v katalánské Tarragoně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud