22. srpna 2017 • 12:40

Johaugová přijde kvůli dopingu o olympijské hry v Pchjongčchangu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Běžkyně na lyžích Therese Johaugová zmešká kvůli dopingu olympijské hry v Pchjongčchangu. Sportovní arbitrážní soud CAS prodloužil norské hvězdě trest za pozitivní test na steroidy, za nějž původně dostala od národního svazu třináctiměsíční zákaz startů. Mezinárodní lyžařská federace FIS ale požadovala přísnější postih a s odvoláním uspěla.


Podle oficiálního vyjádření CAS si Johaugová musí odpykat náležitý trest, který soud stanovil na 18 měsíců. Distanc tak běžkyni vyprší v dubnu 2018, olympijské hry jsou v Koreji na programu v únoru.

Zlatá medailistka z olympijských her 2010 ve Vancouveru a sedminásobná mistryně světa měla pozitivní test na clostebol loni v září při mimosoutěžní kontrole na vysokohorském soustředění v Itálii. Johaugová se bránila tvrzením, že se jí steroid dostal do těla z krému na ošetření spálených rtů od slunce, který jí doporučil týmový lékař.

CAS ve svém zdůvodnění zdůraznil, že Johaugová vlastní chybou nezkontrolovala obal přípravku, na kterém byla zakázaná látka uvedena jako jedna ze složek. Navíc na něm bylo jasné dopingové varování.

Původní třináctiměsíční distanc měl devětadvacetileté běžkyni vypršet v listopadu, před začátkem olympijské sezony. Kvůli trestu už Johaugová zmeškala uplynulý ročník, v němž měla obhajovat vítězství ve Světovém poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud