23. srpna 2017 • 15:21

IIHF chce vyšetřit uplácení ukrajinských hokejistů na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní hokejová federace (IIHF) se chystá prošetřit uplácení dvou ukrajinských hráčů na dubnovém mistrovství světa divize IA v Kyjevě. Dvaadvacetiletý gólman Eduard Zacharčenko a stejně starý obránce Vladimir Varivoda uvedli, že v průběhu domácího turnaje přijali 30 tisíc dolarů (670 tisíc korun).


Kauzu odstartovaly dva dopisy adresované ukrajinskému webu Obozrevatěl. Shodně s datem 29. dubna je napsali Zacharčenko a Varivoda s tím, že chtějí peníze vrátit. Cílem úplatku podle jejich tvrzení bylo, aby Ukrajina prohrála s Koreou, navíc alespoň dvoubrankovým rozdílem. Na ledě se však hrálo po 60 minutách 1:1, Korejci pak zvítězili v nájezdech a i díky tomu si zajistili premiérový postup mezi elitu.

"Celou záležitost rozhodně prošetříme, ačkoliv výsledek zápasu je v rozporu s tím, jaký byl požadován. Jde o velmi vážná tvrzení. A pokud se ukáže, že k tomu skutečně došlo, tak je před námi velký problém. K celé věci musíme přistoupit s plnou vážností a pečlivostí," uvedl prezident IIHF René Fasel pro agenturu TASS s tím, že v pondělí federace ustanoví zvláštní vyšetřovací skupinu.

S případem je spojován Alexej Lazarenko, který ještě v minulé sezoně hrál za Viťaz Charkov, ale v klubu působil od ledna i na pozici hlavního kouče. Důvodem úplatku měly být podle všeho sázky na zápas a Korejci do něj nejsou nijak zapleteni.

Lazarenko odmítl nařčení komentovat. "Vážení, ve světle událostí, které vypluly na povrch, mě prosím vůbec neobtěžujte, protože nejsem jakožto poctivý ukrajinský občan kompetentní, abych tuto záležitost komentoval před tím, než bude uzavřeno vyšetřování," napsal Lazarenko na svůj facebookový profil.

Oba hráči se mohli rozhodnout vrátit peníze i proto, že zjistili, jaké jim hrozí tresty. Kromě toho, že jim může být zapovězena reprezentace, jsou ve hře i sankce, jež se podle ukrajinských zákonů pohybují od vysoké pokuty až po několikaleté vězení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud