24. srpna 2017 • 16:51

Český favorit válí. Kajakář Dostál na MS v Račicích prošel do finále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Josef Dostál postoupil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Račicích do finále kilometrové trati. V semifinále na 500 m uspěly také deblkanoistky Jana Ježová a Lenka Součková a deblkajak Radek Šlouf, Jan Štěrba. Na kilometrové trati pojede finále deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel i mladé deblkajakářky Štěpánka Sobíšková, Barbora Galádová.



V sobotním finálovém programu tak doplní kanoistu Martina Fuksu, který postoupil do bojů o cenné kovy na kilometru přímo z dopoledních rozjížděk.

Dostál se v semifinále posunul do vedení v polovině trati a první místo už nepustil. Jízdu vyhrál o půl lodě před nejbližším soupeřem a na trati, na níž loni získal olympijské stříbro, patří k vážným adeptům na zlato.

Jeho semifinálová rozjížďka byla rychlá. Ze začátku Dostála zlobil hlavně dvacetiletý Belgičan Artuur Peters. "Říkal jsem si, že když fouká protivítr, tak to nemohou vydržet. Nevydrželi to," řekl mistr světa z roku 2014.

Postupně stupňoval tempo a v polovině trati nebyl tak unavený, jak bývá, když jede naplno. "Takže to byl takovej spíš hlídanější závod. Nebudu říkat, že jsem jel na půl plynu, to určitě ne. Ale stoprocentní výkon to určitě taky ještě nebyl," doplnil Dostál.

Deblkanoistky Ježová a Součková obsadily v semifinále poslední postupové třetí místo, o které se dělily s další posádkou. Do sobotní jízdy o medaile tak nastoupí deset lodí.¨

Nejdříve české reprezentantky figurovaly na čtvrté příčce, ale Ježová po dojezdu čekala na oficiální výsledek. "Říkala jsem si, že budu ležet na platě do té doby, než se to nepotvrdí. Říkala jsem si: Kdybych se zvedla, mohlo by to být to čtvrté místo. Takhle ještě mám naději," vyprávěla novinářům šestadvacetiletá kanoistka.

Čekání jí přineslo radost, do finále Češky proklouzly v mrtvém závodě s Brazilkami. Na tisícinu sekundy shodný čas na takto důležité pozici Ježová ještě nezažila. "Nikdy ne takhle na tom zlomovém umístění, kdy se rozhoduje o tom, kdo jde do finále a kdo ne. Je to taková raritní situace, co se přihodilo," řekla.

Šlouf a Štěrba, členové úspěšného čtyřkajaku, postoupili do finále pětistovky z prvního místa. Povedl se jim start. "Zabral jsem jakoby dřív, jsem se to snažil ulejt, a ono to vyšlo," vyprávěl Šlouf, který si poprvé zajistil finále seniorského MS.

Štěrba si průběh semifinále pochvaloval. Před ním měl přitom obavy, protože ho považoval za těžší ze dvou semifinálových jízd. "Ale teď ta jízda byla přesně trefená od začátku, a tak jsem si už někde u dvěstěpadesátky říkal, jak je to prima. Že vedeme o hodně a ještě můžu, to se mi tak často nestává," doplnil.

Druhá polovina posádky K4 Špicar a Havel prošli na dvojnásobné trati do bojů o medaile ze třetího místa. Ti naopak při prvním startu dostali napomenutí a při tom opakovaném zaspali. Na postup se tak nadřeli mnohem více.

"Hrozně to bolelo. Strašně nám to tam ujelo. Pak jsme to začali v trati dotahovat, ale ubralo nám to ty síly," řekl Havel. Do pátečního čtyřkajaku ale prý stihnou zregenerovat. "Vyspíme se. Síly zase naberem, jenom dneska to bylo takový vysilující," doplnil Špicar.

Ve finálovou účast proměnil debut na seniorském MS mladičký deblkajak složený ze šestnáctileté Sobíškové a ještě o rok mladší Galádové. Díky výborné závěrečné čtvrtině trati za sebou nechaly Švýcarky, což jim stačilo na postup ze třetí příčky.

"Posledních 200 metrů jsme to nějak chtěly pořádně dojet," řekla Galádová. "Nechtěly jsme jim to dát zadarmo," doplnila její parťačka. Z finále měly čtvrté dívky z MSJ na pětistovce obrovskou radost, o kterou se vzápětí mohly podělit s dojatými maminkami.

Kajakářka Sofie Kinclová skončila v semifinále pětistovky, stejně dopadla deblkanoe Petr Fuksa, Daniel Kořínek. Na dvoustovce nepřešli přes semifinálové jízdy kanoista Dan Drahokoupil ani deblkajakáři Martin Seidl, Ondřej Bišický.

Dánský kajakář René Holten Poulsen v rozjížďce závodu na 1000 metrů
Dánský kajakář René Holten Poulsen v rozjížďce závodu na 1000 metrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud