14. září 2017 • 18:04

Zástupci sportovních organizací jednali na MŠMT o dotacích

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zástupci českých sportovních organizací jednali ve středu na Ministerstvu mládeže, školství a tělovýchovy (MŠMT) o situaci v dotačních programech. Klíčovými body bylo schválení nových poradních orgánů MŠMT ze sportovního prostřední a informace o programech IV a X, jejichž existence se bude pravděpodobně řešit na nejbližší poradě vedení ministerstva 19. září.


Skupinu zástupců sportovních organizací tvořili místopředseda Českého olympijského výbor Libor Varhaník, místopředseda České unie sportu Marek Hájek, předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl a starostka České obce sokolské Hana Moučková.

"Za velice pozitivní považuji skutečnost, že program X pro projekty na sportování veřejnosti by měl projít schválením a dotace z něho půjdou pro všechny oprávněné žadatele," uvedl v tiskové zprávě Hájek.

Naopak v programu IV pro údržbu a provoz sportovních zařízení se v současné době řeší legislativní problém. "Odbor sportu pracuje intenzivně na jeho vyřešení. Bude-li odstraněna legislativní překážka, vyhlásí se program znovu v co nejkratším termínu. V příštím týdnu se dozvíme více," dodal místopředseda ČUS.

Program IV ministerstvo každoročně vypisuje již řadu let a prostředky z něj tvoří významnou část provozních zdrojů. Díky němu měly jen prostřednictvím ČUS přijít peníze do více než 600 sportovních subjektů. "Určitě by bylo chybou, pokud by se program IV zrušil. I kdyby měla dotace činit deset procent jejich provozních nákladů na sportoviště, tak je to vždycky významná položka, kterou budou nyní TJ/SK složitě doplňovat, protože nemají odkud," uvedl Hájek. Program III pro činnost sportovních organizací bude dořešen v příštím týdnu.

Program V, který je klíčový pro fungování českého sportu, je v současné době vyřešen s výjimkou dvou menších sportovních svazů. "Peníze z tohoto programu už sportovním svazům odcházejí. V případě Programu V však MŠMT svůj postoj, aby směly svazy poslat dotaci přímo na sdružené subjekty, nechce měnit. Zůstává tak v platnosti rozhodnutí, podle něhož musí svazy uzavřít se svými členskými subjekty smlouvy," řekl místopředseda ČUS Hájek.

Zástupci českého sportu se také s MŠMT dohodli na složení expertních skupin, které se výrazně zúží, aby se docílilo efektivnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud