19. září 2017 • 13:03

Obhájci zlata Martinovi se nelíbí možnost výměny kola v časovce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Německý cyklista Tony Martin, který bude v Bergenu obhajovat titul mistra světa z individuální časovky, dal najevo svou nespokojenost a zlobu, jež vyplývají z podmínek středečního závodu. Boj s chronometrem bude končit náročným stoupáním na horu Flöyen, což výrazně snižuje naděje dvaatřicetiletého závodníka na pátý časovkářský titul kariéry. Jezdci navíc budou moci vyměnit na trati kolo.


Šampion z let 2011, 2012, 2013 a 2016, jenž má ve sbírce z časovky jednotlivců na MS i stříbro a dva bronzy, cítí, že okolnosti dávají mnohem větší naděje ostatním favoritům. I proto, že Mezinárodní cyklistická unie UCI vyslyšela žádosti jezdců o variantě výměny kola z časovkářského speciálu na lehčí stroj pro klasický silniční závod na závěrečný 3,4 kilometru dlouhý úsek, jímž bude celkem 31 kilometrů dlouhá trať končit.

"Ten závěr trati časovky je pro mě hrozně těžký. Budu v pozici obhájce titulu, takže i tak do toho dám absolutně všechno a budu tvrdě bojovat, ale dobře vím, že mám jen velmi malou šanci na úspěch," přiznal Martin.

Na Flöyen přitom budou stoupat ze všech kategorií pouze muži. Organizátoři se tak nejspíš snažili nalákat na start hvězdy závodů Grand Tours v čele s Britem Chrisem Froomem, který letos dosáhl na mimořádný double z Tour de France a Vuelty. Dalšími favority budou Australan Rohan Dennis, Rus Ilnur Zakarin či Tom Dumoulin z Nizozemska.

Martin nechápe, proč UCI k možnosti výměny kola, která sice zabere několik vteřin, ale může se přesto nakonec ukázat pro dobré vrchaře jako výhodná, svolila.

"Jsem z toho obrovsky zklamaný a vůbec nerozumím, proč je tohle dovolené. Pro vrchaře jde o jasnou výhodu, protože výměnou zase až tolik času neztratí. Když už takovou časovku dělají, každý by měl na kole pro časovku i dojet. I za takových okolností by to pro mě bylo obtížné, ale určitě bych měl větší šanci na úspěch, kdyby se nesmělo kolo měnit," zlobil se Martin.

Na severu Evropy má za sebou už jedno vystoupení. A zároveň i zklamání, kterým byla pro tým Kaťuša-Alpecin až devátá příčka v nedělní časovce družstev s takřka dvouminutovým mankem na vítěznou sestavu stáje Sunweb.

"Rád jezdím časovku družstev před tou individuální. Měl jsem pocit, že mé nohy na tom jsou opravdu dobře. Dokonce velmi dobře. Věřili a snili jsme o bronzu, což se ale nenaplnilo. Můžeme se z toho však poučit do budoucna. Už příští rok budeme mnohem silnější. A já věří, že to už o tu medaili skutečně pojedeme," přál si Martin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud