19. září 2017 • 14:38

Časovku na MS vyhrála Van Vleutenová, junior Sedláček byl 11.

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mistryní světa v časovce se v norském Bergenu stala nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová. Zvítězila před krajankou Annou van der Breggenovou, v cíli je dělilo 12 vteřin. Bronz si v závodě bez české účasti vyjela Australanka Katrin Garfootová, jež na vítězku ztratila dalších sedm sekund.


Čtyřiatřicetiletá Van Vleutenová, pátá žena z časovky na minulém šampionátu v Dauhá, dosáhla na první velký titul. V porovnání s Van der Breggenovou jí vyšla lépe druhá polovina 21,1 kilometru dlouhé trati. Povedený závod Nizozemek potvrdila pátou příčkou Ellen van Dijková, členka vítězné stáje Sunweb z nedělní časovky družstev. Obhájkyně zlata Američanka Amber Nebenová se musela spokojit až s jedenáctým místem.

Van Vleutenová světovým zlatem potvrdila časovkářskou nadvládu v této sezoně. Titul je pro ni zároveň náplastí na hrozivý pád během olympijského silničního závodu loni v Riu de Janeiro. V jeho závěru jela o zlato, jenže po smyku ve sjezdu dopadla na obrubník a utrpěla těžký otřes mozku a tři praskliny obratle.

"Pořád tomu nemohu uvěřit. V této sezoně jsem překvapila sama sebe tím, čeho jsem schopná. A být mistryní světa v časovce jednotlivců je něčím, o čem jsem si nemyslela, že něco takového zvládnu. Ale tento rok jsem tomu věřit začala. A je neuvěřitelné, že se mi to opravdu podařilo," radovala se rodačka z Vleutenu, jenž leží v těsné blízkosti Utrechtu.

"Jako sportovec prožíváte vzestupy i pády, ale myslím si, že právě ty pády pak dělají vzestupy ještě o mnoho krásnější. Tento titul by byl moc krásný i bez té kolize v Riu, ale s tím vším je celý příběh doopravdy jedinečný," dodala Van Vleutenová.

Vojtěch Sedláček dojel v časovce juniorů jedenáctý. Druhý český zástupce Richard Holec obsadil šestnáctou příčku z takřka osmi desítek startujících. Světovým šampionem se stal osmnáctiletý Brit Thomas Pidcock.

Všestrannému Pidcockovi vyšla skvěle druhá polovina 21,1 kilometru dlouhé trati, během níž se posunul z druhé příčky k prvenství. Závod zvládl v čase 28:02 a navázal na juniorský titul světového šampiona v cyklokrosu, na který dosáhl koncem ledna v lucemburském Bielesu.

"Věděl jsem, že bych mohl dosáhnout na pódiové umístění, ale vážně jsem si nemyslel, že když dojedu, půjdu do vedení a už se přede mě nikdo nedostane. Ještě jsem se z toho nedostal, bylo náročné sedět tam na té židli (pro medailisty), ale určitě mi všechno brzy dojde," řekl Pidcock.

Sedláček ztratil na vítěze 37 vteřin, Holec byl ještě o 11 sekund pomalejší. Stříbro si s dvanáctivteřinovým mankem vyjel italský reprezentant Antonio Puppio, bronz získal Polák Filip Maciejuk. Oba od sebe dělila jen sekunda a 37 setin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud