21. září 2017 • 19:19

Ve finále SP v šachu jsou Číňan Ting Li-žen a Armén Aronjan

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Do finále Světového poháru šachistů v Tbilisi postoupili Armén Levon Aronjan a překvapivě také Číňan Ting Li-žen, který je v žebříčku FIDE až na 13. místě. Zároveň se oba kvalifikovali do Turnaje kandidátů, který se bude hrát v březnu v Berlíně o právo vyzvat mistra světa Nora Magnuse Carlsena.


Ting Li-žen porazil Američana Wesleyho So až po šesti partiích a až v rapid šachu s časovým limitem deset minut pro jednoho hráče. Rozhodující bod získal černými figurami.

Druhá dvojice došla dokonce až do deváté partie, v níž se za nerozhodného stavu hrál poprvé na turnaji takzvaný armagedon, v němž má bílý na své tahy jen pět minut, a pokud během nich nezvítězí, získá rozhodující bod černý. Bílé si vylosoval Aronjan a výhodu zahájení po 78 tazích využil. Francouze Maxima Vachiera-Legrava zároveň sesadil z druhého místa světového žebříčku.

Jistou účast v osmičlenném Turnaji kandidátů má vedle obou finalistů také loňský vyzývatel Rus Sergej Karjakin. Další místa obsadí dva nejlepší hráči ze seriálu Grand prix, v němž jsou před posledním kolem na postupových pozicích Šachrijar Mameďjarov z Ázerbájdžánu a Rus Alexandr Griščuk. Dvě místa připadnou nejlepším hráčům podle průměrného letošního ratingu, což jsou momentálně Američané Fabiano Caruana a So.

Poslední místo přidělí pořadatelé na divokou kartu hráči, který má ELO rating alespoň 2725 bodů. To splňuje 32 šachistů, mezi nimi i David Navara, ale nikdo z hostitelské země.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud