26. září 2017 • 17:47

Domácí cyklokrosový pohár začne ve čtvrtek ve Slaném

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ve Slaném odstartuje ve čtvrtek 49. ročník domácího poháru cyklokrosařů. Tři ze sedmi závodů Toi Toi Cupu opět spadají do kategorie C1 Mezinárodní cyklistické unie UCI. Do seriálu, který vyvrcholí 9. prosince v Kolíně, zasáhne znovu řada zahraničních jezdců.


"Vloni tu závodili závodníci ze 12 zemí, minimálně stejný počet očekáváme i nyní," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze šéf českého cyklokrosu Petr Balogh.

Závody kategorie C1 se pojedou ve Slaném, Uničově (11. listopadu) a na závěr v Kolíně. Ve stejné výši zůstávají odměny za celkové prvenství - vítěz poháru získá 30 tisíc korun, nejlepší žena 14 tisíc.

"Nově se finanční odměny pro kategorii žen v jednotlivých závodech C1 a C2 srovnaly na úroveň kategorie mužů," řekl Balogh. Vítězové závodu C1 obdrží 31.500 korun, v kategorii C2 8000 korun.

"Toi Toi Cup láká závodníky ze Slovenska, Maďarska i Polska, ale na startu budou i Belgičané, Němci či Nizozemci. A já věřím, že se ukážou i naši kluci, kteří se těší a mají před sebou navíc domácí mistrovství Evropy," připomněl reprezentační kouč Petr Dlask evropský šampionát, který se pojede 5. listopadu v Táboře.

"Rád bych, abychom na ME měli v každé kategorii dvě družstva A a B, neboť máme možnost účasti až 12 závodníků. Lákáme Katku Nash, ale její účast stále není jistá," řekl Dlask na adresu ostřílené závodnice, která začala sezonu skvělými výsledky v zámoří.

Oživením domácího poháru bude účast čtyřiatřicetiletého Martina Bíny, juniorského mistra světa z roku 2001, který se vrací po delší odmlce k cyklokrosu.

"Byl bych asi smutnej, kdyby mě porazil," pousmál se český reprezentant Jan Nesvadba. "Nemyslím si však, že plánuje návrat do špičky, on se chce kolem bavit. I když by bylo samozřejmě dobré mít doma co největší konkurenci," uvedl Nesvadba.

Stejně jako v minulé sezoně není součástí poháru republikový šampionát, který uspořádá 13. ledna Mladá Boleslav. Vrcholem sezony pro cyklokrosaře bude začátkem února mistrovství světa v nizozemském Valkenburgu.

Program Toi Toi Cupu 2017:

28. září: Slaný,

7. října: Jabkenice,

14. října: Hlinsko,

28. října: Holé Vrchy,

11. listopadu: Uničov,

2. prosince: Milovice,

9. prosince: Kolín.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud