26. září 2017 • 20:56

Francouzská antidopingová laboratoř přišla dočasně o akreditaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Francouzská antidopingová laboratoř v Chatenay-Malabry má pozastavenou činnost. Důvodem je podle agentury AP případ kontaminování dvou vzorků, do kterých se dostaly stopy steroidů z pozitivního vzorku odebraného kulturistovi.


Laboratoř nyní nesmí provádět analýzy a vzorky odebrané ve Francii budou odesílány k rozborům do ciziny. Kdy by mohlo pracoviště z předměstí Paříže získat zpět akreditaci Světové antidopingové agentury, zatím není jasné.

Právě v Chatenay-Malabry vyvinuli v roce 1999 test, který umožnil ze vzorku moči zjistit užití nedovolené látky erythropoietinu (EPO). V roce 2024 by měla laboratoř zpracovávat vzorky účastníků olympijských her v Paříži. Dočasná ztráta akreditace ji potkala poprvé.

Podle generálního sekretáře francouzské antidopingové agentury Mathieua Teorana vznikl problém při testování 80 vzorků odebraných kulturistům. Řada z nich byla pozitivní a některé prý obsahovaly až 17 různých podpůrných látek. Jeden ze vzorků s vysokou koncentrací steroidů, jež přesahovala dvěstěkrát hodnotu obvykle zjištěné při pozitivních nálezech, zanechal stopy na testovacím přístroji, které na něm zůstaly i po jeho čištění.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud