23. října 2017 • 13:30

WADA se začala zabývat dopingem v Číně na konci 20. století

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světová antidopingová agentura (WADA) se začala zabývat obviněním ze systematického dopingu v čínském sportu v 80. a 90. letech minulého století. Přišla s ním bývalá sportovní lékařka Süe Jin-sien v sobotním pořadu německé veřejnoprávní televize ARD.


Devětasedmdesátiletá Süe Jin-sien přicestovala do Německa před časem a požádala o politický azyl. ARD řekla, že systematickému dopingu bylo na konci století podrobeno více než 10.000 sportovců, někteří už od jedenácti let. "Všichni, kdo byli proti dopingu, byli považováni za nebezpečí pro vlast. A kdo ohrožoval zemi, je nyní ve vězení," uvedla lékařka, jež se prý necítila doma v Pekingu bezpečně od roku 2012, kdy poprvé s obviněním z dopingu přišla.

Televizi ARD Süe Jin-sien řekla, že přišla o práci u gymnastické reprezentace, když odmítla léčit jednoho ze sportovců zakázanými látkami před olympijskými hrami v Soulu 1988. U čínských reprezentačních týmů v různých sportech podle svých slov pracovala od sedmdesátých let.

"V 80. a 90. letech čínští reprezentanti užívali ve velké míře dopingové látky. Jejich zlaté, stříbrné i bronzové medaile jsou poskvrněny dopingem. Všechny medaile z velkých mezinárodních akcí by měly být odebrány," řekla Süe Jin-sien.

WADA uvedla, že se jejími výroky začne zabývat, aby se zjistilo, "zda tento systém mohl přetrvat i po těchto dekádách."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud