19. listopadu 2017 • 12:24

Šéf IBU doufá, že ruští biatlonisté nebudou chybět na OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Předseda Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Anders Besseberg doufá, že ruští reprezentanti budou moci startovat na únorových zimních olympijských hrách. O účasti ruských sportovců v Pchjongčchangu rozhodne 5. prosince Mezinárodní olympijský výbor. Nad jejich startem visí otazník kvůli státem řízenému dopingu a manipulacím se vzorky na olympiádě v Soči. Dosavadní ruské kroky k nápravě nebyly podle Světové antidopingové agentury dostačující.


"Samozřejmě bych rád viděl ruské biatlonisty na olympijských hrách. Patří k nejlepším na světě a vždycky chcete, aby byli na startu všichni nejsilnější. Ať už jde o Světový pohár, mistrovství světa nebo olympiádu," řekl Besseberg ruskému listu Sport-Express.

"I sami závodníci se chtějí utkávat s těmi nejlepšími soupeři. Když někdo nepřijede, vítězi pak zůstává určitá nepříjemná pachuť," uvedl jednasedmdesátiletý norský funkcionář, který v minulé sezoně čelil kritice, že IBU pod jeho vedením přistupovala k řešení ruské dopingové kauzy velmi vlažně.

Podle loňské zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týkal i tří desítek biatlonistů. Ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali Světového poháru v biatlonu v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu.

Mezinárodní biatlonová unie však podle řady funkcionářů i závodníků z jiných zemí včetně Česka postupovala liknavě. Až na nátlak svolala před únorovým mistrovstvím světa v Hochfilzenu mimořádný kongres. Na něm výkonný výbor IBU rozhodl, že se má ruská unie vzdát pořadatelství světového šampionátu v roce 2021 v Ťumeni, což se nestalo.

Nového pořadatele MS má zvolit řádný kongres IBU v létě příštího roku v Poreči. Na zasedání v Chorvatsku by měla být také projednána a schválena nová antidopingová pravidla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud