20. listopadu 2017 • 14:36

Novotná: Pátá olympiáda by byla hezká, ale svět se nezboří

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Podstatnou část letošního i loňského roku strávila rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná v Koreji, kde se chtěla připravit na boj o start na pátých olympijských hrách v kariéře. V Pchjongčchangu však nakonec bude chybět. Třiatřicetiletá česká reprezentantka se totiž nedokázala ze čtyř Světových pohárů kvalifikovat ani na jedné z tratí.


"Byla jsem na tuhle variantu připravená už delší dobu, teď to není tak hrozné. Olympiáda by byla třešnička na dortu, bylo by to opravdu hezké, ale svět se nezboří," řekla Novotná ČTK. Už před začátkem sezony totiž mluvila o možnosti, že se s ohledem na velké změny v letošní přípravě může stát, že se na olympiádu nekvalifikuje.

Začátek sezony jí přitom celkem vyšel. "Po prvních dvou svěťácích v Evropě to vypadalo celkem pozitivně, byla jsem asi pětadvacátá. Bohužel mi moc nevyšly asijské svěťáky," litovala Novotná, která se přitom v druhé polovině kvalifikace cítila v tréninku dobře. "A nakonec mi ani nepřálo štěstí. V posledním závodě na patnáctistovce mě srazila Polka, kterou poté diskli a mě neposlali dále," řekla.

Čtvrtý díl SP skončil v Soulu v neděli, s odstupem několika hodin už byla Novotná s koncem olympijské šance smířená. "První emoce jsou vždy silnější, když si člověk uvědomí, že se o něco pokoušel a nevyšlo to. Bolí to a člověku je to líto. Za chvilku to ale přejde a člověk si uvědomí jiné souvislosti," uvedla.

Účastnice olympijských her v Salt Lake City, Turíně, Vancouveru a Soči nyní dokončí sezonu, měla by startovat na mistrovství Evropy a světa. "Jen vynechám olympiádu, místo tří závodů budou dva. Chtěla bych dokončit sezonu a pak skončím kariéru," řekla Novotná, jejímž nejlepším olympijským výsledkem je šesté místo z Turína 2006 na 500 metrů.

Skutečnost, že do přípravy v Koreji investovala i vlastní peníze, ji nemrzí. "Beru to jako investici do sebe. Chtěla bych trénovat a předávat své zkušenosti dále. Jsem na nejlepším místě, kde se můžu učit. Vidím, jak oni učí děti bruslit, jaké mají metody tréninku. Rozhodně nelituji toho, že jsem tady," podotkla evropská šampionka z roku 2010 ve víceboji.

Plánuje přejít k trénování, nebude ale působit v Česku. "S největší pravděpodobností doma nezačnu," dodala Novotná.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud