21. listopadu 2017 • 21:07

Kapitánem basketbalové reprezentace bude Pumprla

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Novým kapitánem české basketbalové reprezentace pro kvalifikaci mistrovství světa byl jmenován Pavel Pumprla, který stejnou funkci zastává v mistrovském Nymburce. V roli kapitána nahradí Jiřího Welsche, který ukončil reprezentační kariéru.


"Že to přebírám po Jirkovi a předtím Lubošovi Bartoňovi, to na významu hodně přidává, protože to jsou největší české basketbalové osobnosti posledních 20 let. Budu se na to snažit navázat, než dorostou mladší a k týmu se zas připojí lídři Tomáš Satoranský s Honzou Veselým," prohlásil Pumprla v dnešním rozhovoru s novináři.

Jednatřicetiletý křídelník si důvěry váží, na druhou stranu funkci nepřikládá větší význam. "Nechci to nazývat přežitou funkcí, ale v tomto systému, kdy se scházíme na týden, to podle mě není nijak podstatné. Ale nebudu zapírat, že to pro mě nějaký význam má. Ukazuje to, že mám v reprezentaci něco za sebou a že mám v týmu roli lídra," dodal.

Kromě toho, že je také kapitánem Nymburku, je Pumprla rovněž šéfem hráčské asociace ČBHA. "Vojta Hruban to dobře pojmenoval, že sbírám funkce. Vypadá to, že pod svůj palec dostávám celý český basketbal," usmíval se Pumprla.

V národním týmu je od roku 2009 a momentálně je tak služebně nejstarší ze současné nominace. Má za sebou dva evropské šampionáty i olympijskou kvalifikaci. O letošní šampionát přišel, jelikož po vážném zranění kolena ještě nebyl připraven nastoupit. A stále se ještě necítí ve stoprocentní formě.

"Pořád jsem tím zraněním ovlivněný. Rozjezd do sezony byl pomalejší a dostávám se do formy. Budu určitě tím, kdo to bude hecovat, a budu lídrem v kabině. A doufám, že budu tahounem i na hřišti, kde bych chtěl potvrdit výkony z některých zápasů Ligy mistrů," prohlásil.

Trenérovi Ronenu Ginzburgovi se v něm vrací zejména výborný obránce, který by měl bránit opory soupeře. "Trenér mě má hlavně rád, proto mi neustále hledá, čím jsem týmu prospěšný, aby si moji nominaci obhájil," culil se Pumprla. "Na začátku sezony jsem ještě neměl takovou reakční schopnost a rychlost. Ale poslední zápas v Lize mistrů mě trenér nečekaně poslal bránit rozehrávače soupeře a k mému překvapení jsem zjistil, že to zas jde. Tak doufám, že to tak půjde i v reprezentaci," dodal.

Věří, že český tým má slušnou šanci zabojovat o historický postup na mistrovství světa. "Doufám, že si v reprezentaci ještě jednou zahraji v nejsilnějším složení i se Satym (Satoranský) a Veselkou (Veselý). A ideální varianta je, aby to bylo na mistrovství světa. To by pro mě bylo ideální ukončení reprezentační kariéry. Další velká akce je totiž v roce 2021 a to už budu spíše chodit v papučích než v basketbalových botách," připustil bývalý hráč Prostějova, Olomouce, Opavy, Obradoira, Charleroi a Estudiantes.

"Trenér mi před pár dny připomněl, že jsem v létě říkal, že přijedu, protože cítím velkou šanci na postup. My máme skupinu hratelnou a tím, že se přenášejí výsledky do další skupiny, tak to dává šanci. Zvláště kdybychom si v ideálním případě přenesli tři nebo čtyři výhry. Pak by stačilo v další skupině jedno dvě vítězství k postupu. Neznamená to, že to bude jednoduché, ale je to hratelné," prohlásil Pumprla.

"K tomu musíme doma jednoznačně vyhrát nad Islandem a pak nás čeká papírově nejtěžší zápas ve Finsku. A vyhrát tam, to by byl ohromný krok k vítězství ve skupině," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud