22. listopadu 2017 • 13:54

Jubilejní Rallye Dakar se zúčastní téměř čtyřicítka Čechů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm českých motocyklistů, čtyři jezdci na čtyřkolkách, tři posádky automobilů a šest posádek kamionů se představí v lednu v jubilejním 40. ročníku Rallye Dakar. I s jedním mechanikem, který usedne do zahraniční posádky kamionu, by se na startu legendární soutěže mělo představit 36 Čechů, což je výrazně více než v minulém ročníku (24). Poprvé jsou mezi nimi i dvě ženy, na motocyklu pojede Gabriela Novotná a na čtyřkolce Olga Roučková.



Z pohledu startovních čísel bude mít český motorsport nejpočetnější zastoupení v kategorii motocyklistů, v níž se na jedenáctý start chystá David Pabiška. Pozici nejlepšího Čecha z předešlého ročníku bude hájit Ondřej Klymčiw, který byl jedenáctý a plánuje atakovat elitní desítku.

Stejný cíl má i Martin Prokop mezi automobily, jenž byl také jedenáctý. Tentokrát jej na startu doplní Tomáš Ouředníček, jenž je jako navigátor Miroslava Zapletala podepsaný pod historicky nejlepším českým výsledkem v podobě sedmého místa v roce 2009.

Mezi kamiony nechybí posádky vedené Alešem Lopraisem, Martinem Kolomým nebo Martinem Macíkem mladším. V hlavní kategorii jsou přihlášeny i týmy Roberta Randýska a Pavla Vrňáka, které pojedou jako takzvaná ostrá asistence pro Prokopa respektive Kolomého.

Na Dakar se vrací i osmašedesátiletý navigátor Josef Kalina, kterého čeká již 26. start na legendární soutěži. Třikrát ji po boku Karla Lopraise vyhrál. Tentokrát bude pomáhat Martinu Šoltysovi.

Kompletní startovní listiny pořadatelé zveřejnili dnes. Na tiskové konferenci v Paříži ředitel rallye Etienne Lavigne potvrdil, že se organizátoři rozhodli připravit pro účastníky výjimečný ročník. "Stejně jako v letech 2012 a 2013 budou mít možnost opět se seznámit s peruánskou pouští," poukázal Lavigne na již známou skutečnost, že závod se po pěti letech vrátí do Peru.

Rallye se v Jižní Americe pojede od 6. do 20. ledna a vedle Peru povede také přes Bolívii a Argentinu s cílem v Córdobě.

Česká účast na Rallye Dakar 2018:

Automobily: Martin Prokop, Jan Tománek (Ford); Tomáš Ouředníček, David Křípal (Ford); Boris Vaculík, Martin Plechatý (Ford).

Motocykly: Ondřej Klymčiw (Husqvarna), Milan Engel (KTM), David Pabiška (KTM), Rudolf Lhotský (KTM), Petr Vlček (Husqvarna), Jan Veselý (KTM), Gabriela Novotná (Husqvarna), Jan Brabec (Yamaha).

Čtyřkolky: Josef Macháček (Yamaha), Zdeněk Tůma (Yamaha), Tomáš Kubiena (Ibos), Olga Roučková (Yamaha).

Kamiony: Aleš Loprais, Ferran Marco Alcayna/Šp., Lukáš Janda (Tatra); Martin Kolomý, Rostislav Plný, Jiří Stross (Tatra); Martin Macík, František Tomášek, Michal Mrkva (Liaz); Martin Šoltys, Josef Kalina, Tomáš Šikola (Tatra); Robert Randýsek, Petr Pokora, David Schovánek (DAF); Pavel Vrňák, Petr Lesák, Filip Škrobánek (Tatra); Martin van den Brink/Niz., Wouter Rosegaar/Niz., Daniel Kozlovský (Renault).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud