22. listopadu 2017 • 14:54

Vrať zlato ze Soči a už nikdy na olympiádu! Rusové pykají za doping

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz ze Soči Alexandr Treťjakov je jedním ze čtyř ruských skeletonistů, které dnes Mezinárodní olympijský výbor potrestal v souvislosti s dopingovým skandálem Rusů na domácích hrách v roce 2014 doživotním vyloučením z OH. Po diskvalifikaci bude navíc muset vrátit cenný kov stejně jako další z potrestaných, bronzová medailistka ze závodu žen Jelena Nikitinová.



Z výsledkových listin budou zpětně vyškrtnuty i Olga Potylicynová a Maria Orlovová. Obě skončily v Soči pod stupni vítězů na pátém a šestém místě.

Pořadí soutěží skeletonistů by měla po diskvalifikaci ruských závodníků odpovídajícím způsobem upravit mezinárodní federace bobistů a skeletonistů (IBSF). Na první místo by se měl posunout Martins Dukurs, který by tak pro Lotyšsko u zeleného stolu získal historicky první zlato ze zimních olympijských her.

Celkem už MOV kvůli dopingové kauze od začátku listopadu potrestal doživotním zákazem účasti na soutěžích pod pěti kruhy v jakékoliv funkci deset ruských závodníků. Medaile musí vrátit běžci na lyžích Alexandr Legkov, jenž před třemi lety vyhrál závod na 50 kilometrů, a majitel dvou stříbrných medailí Maxim Vylegžanin. Oba byli i členy stříbrné štafety, která byla rovněž diskvalifikována. Distanc dostali i jejich reprezentační kolegové Jevgenij Bělov, Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovová a Julia Ivanovová.

Zatímco běžci na lyžích mají od loňského prosince od Mezinárodní lyžařské federace předběžně zastavenou činnost a o jejich dalším osudu FIS rozhodne před víkendovým startem Světového poháru, skeletonisté včetně Rusů už novou sezonu zahájili. Treťjakov skončil v prvních dvou závodech SP třetí a šestý, Nikitinová druhý závod v Park City v sobotu dokonce vyhrála.

Rusko v Soči ovládlo hodnocení zemí se ziskem 33 medailí (13-11-9). Po dnešním verdiktu MOV už ale o šest cenných kovů včetně dvou zlatých přišlo. O ruské účasti na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu by měl rozhodnout výkonný výbor MOV na zasedání od 5. prosince.

Vše o ZOH 2018 v Pchjongčchangu najdete ZDE »

Kompletní program ZOH 2018 najdete ZDE »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud