23. listopadu 2017 • 16:49

Šlesingr považuje tvrdší postihy za doping stále za nedostatečné

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jeden z nejvýraznějších bojovníků proti dopingu mezi biatlonisty Michal Šlesingr považuje přísnější tresty za užívání zakázaných látek, které ve středu zveřejnila Mezinárodní biatlonová unie (IBU), za příliš měkké. Vidí v nich spoustu možností, jak se postihům úplně vyhnout.


Šlesingr patří společně s Francouzem Martinem Fourcadem a Američanem Lowellem Baileym k závodníkům, kteří proti užívání zakázaných látek vystupují nejaktivněji. Vedli skupinu, která od IBU požadovala tvrdší postup proti dopingovým hříšníkům i jejich federacím.

IBU krátce před nedělním startem Světového poháru oznámila přísnější sankce za porušení dopingových pravidel. Například státy, které budou mít opakovaně hříšníky, budou moci nasadit do závodů méně reprezentantů. Zvýšily se také finanční postihy. Šlesingr to považuje za nedostatečné.

"Já v tom vidím tolik zadních vrátek, že naprosto nepovažuju tyhle změny pravidel za efektivní a nepovažuju je za to, co by nás sportovce mělo uspokojit, a za to, co jsme očekávali od biatlonové unie," řekl novinářům před odletem do Östersundu.

Za možnou cestu, jak se vyhnout trestu, považuje například ustanovení, že mezinárodní federace nemusí potrestat národní svaz, který prokáže, že nemohl ovlivnit dopování určitého sportovce. "Když se podívám do historie, tak si nevybavím jediný případ, kdy by se federace stavěla k případu takhle: 'Oukej, my jsme tady tomuhle sportovci něco dávali nebo mu pomáhali'. Nevybavím si jediný případ, kdy sportovec řekl, že ho federace k něčemu tlačila, a podobně," řekl. Má obavy, že k prominutí trestu pro federaci bude stačit, že dopingový hříšník vezme celou vinu na sebe.

Snižování počtu závodníků, které mohou státy do závodů nasadit, navíc hrozí teprve v případě, že jsou během jednoho roku přistiženi alespoň dva biatlonisté z jedné země. "To znamená, že biatlonová federace se zřejmě domnívá, že vlastně mít jednoho nadopovaného sportovce v rámci jedné národní federace během 366 dnů je v pořádku," poznamenal Šlesingr.

V létě se snažil od dopingových kauz odpoutat, až na podzim je zase začal sledovat. Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza dnes na tiskové konferenci řekl, že by jednání o dopingu rád vzal na sebe, aby se závodníci v čele se Šlesingrem v olympijské sezoně nerozptylovali. Šlesingr si není jistý, jak to půjde. "Je to věc, která mě nějakým způsobem užírá. Úplně nejsem ten typ člověka, který by to dokázal úplně hodit za hlavu," doplnil čtyřiatřicetiletý biatlonista.

V letní přípravě musel někdy improvizovat kvůli únavě, ale vážnější zdravotní problémy se mu vyhnuly. Únavu cítil i na podzim, nejezdilo se mu úplně nejlépe. "Ale ve finále podzimní testy nebyly špatné. Doufám, že to jsou jen takové subjektivní pocity a bude to dobrý. Na pocity se nedá vyloženě dát. Pokaždé je to jinak. Někdy se člověk cítí vyloženě na prd a ve finále zajede super závod. Jindy se cítí výborně a nic z toho není," dodal Šlesingr.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud