23. listopadu 2017 • 22:08

Plzeň na čtvrtý pokus zdolala FCSB a v Evropské lize slaví postup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně postoupili do vyřazovací fáze Evropské ligy. Svěřenci Pavla Vrby v pátém utkání skupiny G doma porazili bukurešťský FCSB 2:0 a mají kolo před koncem jistotu, že společně s rumunským soupeřem budou v soutěži pokračovat i na jaře.


Viktoria díky gólům Milana Petržely a Jana Kopice ze druhého poločasu zdolala někdejší Steauu na čtvrtý pokus v této sezoně. Plzni pomohl k postupu i výsledek druhého zápasu ve skupině, v němž Lugano zvítězilo 1:0 nad Beer Ševou. Na stadionu izraelského týmu Západočeši za dva týdny podzimní část EL uzavřou.

"Samozřejmě, že jsem spokojený. Zvlášť s mužstvem, které patří k nadprůměrným v Evropě. Hodně si toho cením," řekl na tiskové konferenci trenér Pavel Vrba.

Plzeňský kouč udělal v základní sestavě dvě změny oproti ligovému utkání se Slováckem. Brankář Hruška tradičně v pohárech zastoupil Kozáčika, v útoku hrál Řezníček místo Bakoše. Znovu chyběli zranění Krmenčík a Zeman.

Plzeň začala aktivněji a víc držela míč, ale první šanci si v šesté minutě vypracovali hosté. Golofca se prokličkoval ke střele, ale Hruška ji zlikvidoval. Na druhé straně Petržela trefil boční síť.

FCSB se hodně snažil hrát na brejky. Po jednom z nich Alibec utíkal sám na Hrušku, ale nepříliš razantní střelou domácího brankáře nezaskočil. Dobrý zákrok předvedl i rumunský gólman Vlad proti pokusu Řezníčka.

Obrovskou šanci pak zahodil Kolář, který byl sám na značce penalty, ale zaváhal se zpracováním. Na konci poločasu domácí bukurešťského soupeře sevřeli a měli další slibné příležitosti, dvě z nich neproměnil Řezníček.

"První poločas určitě hodně zajímavý fotbal z obou stran. My jsme bohužel v té finální fázi nebyli důslední a důrazní. Nedokázali jsme se z těch akcí prosadit, což beru trošku jako minus," uvedl Vrba.

Viktoria výborně vstoupila do druhé půle. Hrošovský ve 49. minutě našel povedeným centrem za obranu Petrželu, který sám před Vladem nezaváhal.

"Ve druhém poločase jsme chtěli pokračovat ve hře z prvního, protože jsme si říkali, že když tak budeme pokračovat, tak si vytvoříme určitě nějaké šance a něco nám tam padne. Šli jsme si za tím a myslím si, že to bylo vidět," ocenil Petržela.

FCSB mohl brzy odpovědět, Balasovu ránu z přímého kopu však Hruška vytáhl na roh. Druhý gól na druhé straně odmítl Kopic a po úniku zamířil těsně vedle. Plzeňští pak trochu přenechali iniciativu soupeři. Hruška znovu podržel lídra české ligy, když vyrazil Tanaseho střelu.

Domácí v 76. minutě přidali druhou branku. Po Řezníkově průniku nejprve Kopice fantasticky vychytal gólman FCSB, ale Hořavovu dorážku pak znovu Kopic hlavou šťastně tečoval do sítě. Závěr už si plzeňské mužstvo pohlídalo a na svém stadionu vyhrálo čtvrtý pohárový duel po sobě.

"Ve druhém poločase si už asi uvědomili, že to tady tak lehké mít nebudou, a zapnuli trochu víc, ale rozdíl byl v tom, že už jsme dokázali proměnit ty šance, a párkrát nás podržel Aleš Hruška. Díky tomu jsme to dotáhli k vítězství a postupu," řekl záložník Tomáš Hořava.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud