24. listopadu 2017 • 07:57

Ruští skeletonisté po trestu od MOV nemohou startovat v SP

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bobová a skeletonová federace IBSF provizorně zastavila činnost čtveřici ruských skeletonistů, které Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingové kauze ve středu zpětně diskvalifikoval z her v Soči a doživotně vyloučil z OH. Olympijský vítěz Alexandr Treťjakov, bronzová medailistka ze Soči Jelena Nikitinová a Olga Potylicynová s Marií Orlovovou nemohou s okamžitou platností startovat ve Světovém poháru, který ode dneška pokračuje v kanadském Whistleru.


IBSF rozhodla odlišně oproti lyžařské federaci FIS, jež naopak ve čtvrtek povolila šesti stejně potrestaným ruským běžcům v čele s olympijským šampionem Alexandrem Legkovem startovat v právě začínajícím Světovém poháru. FIS chce s případnými vlastními sankcemi počkat na odůvodnění verdiktu, MOV se chystá detaily zveřejnit v pondělí.

Sezona skeletonistů je už naproti tomu v plném proudu a Nikitinová dokonce vyhrála předchozí závod v Park City a byla čtvrtá v Lake Placid. Treťjakov má z prvních dvou pohárových závodů na kontě třetí a šesté místo.

IBSF současně oznámila, že suspendovaní sportovci mají právo požádat o předběžné slyšení, a šéf ruské bobové a skeletonové federace Alexandr Zubkov prohlásil, že toto právo jeho krajané využijí. "Momentálně nejsou žádné důkazy o vině sportovců," řekl agentuře TASS Zubkov, který v Soči 2014 triumfoval jako pilot dvojbobu i čtyřbobu a také se nad ním vznášelo podezření z dopingu.

Čtveřice skeletonistů měla dočasně zastavenou činnost už v lednu v reakci na zveřejnění druhé části zprávy vyšetřovatele Světové antidopingové agentury WADA Richarda McLarena o řízeném dopingu v Rusku a podvádění při dopingových kontrolách během OH v Soči. Po několika dnech se ale mohli opět zapojit do Světového poháru. "Věříme, že IBSF se zachová stejně jako v minulé sezoně," prohlásil Zubkov.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud