24. listopadu 2017 • 21:03

Basketbalisté začali boj o MS domácí výhrou nad Islandem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o mistrovství světa domácí výhrou 89:69 nad Islandem. V Pardubicích od začátku plnili roli favorita a proti účastníkovi posledních dvou evropských šampionátů získali důležitou první výhru. O další se pokusí v pondělí ve Finsku.


Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga se snažili využívat výškovou převahu, když zejména Ondřej Balvín byl o hlavu větší než jeho obránci. Nakonec nasbíral deset bodů a pět doskoků. Nejlepším střelcem domácího týmu byl Jaromír Bohačík s 20 body, Blake Schilb přidal 15 bodů. Islandu nepomohlo ani 29 bodů Martina Hermannssona.

"Jsem spokojený. Nebyl to nejlepší výkon, ale za současných podmínek to beru. Rozdíl je také podstatný. Je fajn mít k dobru dvacet bodů hned na začátku. Vyhrávat doma je základ," hodnotil trenér Ginzburg. "Máme kvalitu na to, abychom vyhráli ještě o více bodů, ale vzhledem k tomu, že jsme spolu krátce a ta souhra ještě není ideální, tak já těch 20 bodů rozdílu beru všemi deseti," dodal Balvín.

Island svou pohyblivostí dokázal dlouho nahrazovat výškový deficit a zdvojováním v obraně znepříjemňoval hru českému útoku. Často tak domácí hráči byli nuceni k individuálním akcím, přesto si od začátku drželi vedení.

Ve druhé čtvrtině se navíc střelecky chytil Bohačík a osmi body pomohl odskočit až na 11 bodů. Island ale držela ve hře největší hvězda týmu Hermannsson.

"Měli jsme dva rozdílné poločasy v kvalitě. Ze začátku jsme se rozjížděli, zvykali si na to, že hrajeme proti jinému soupeři než proti sobě na tréninku, a možná až moc jsme se snažili využít výškovou převahu. Ve druhé půli už jsme ukázali naši kvalitu," řekl Balvín.

Ten v úvodu druhé půle ukázal svou sílu pod košem, ale Island několika rychlými protiútoky dokázal snížit až na pět bodů. Jenže Vojtěch Hruban odpověděl důležitou trojkou, koše přidal i Martin Kříž a náskok byl opět dvouciferný.

Definitivní zlom přišel v úvodu poslední desetiminutovky, kdy dal Bohačík šest bodů v řadě a získal pro svůj tým klid. Po nepovedeném mistrovství Evropy tak předvedl nejlepší výkon v reprezentaci.

"Jaromírův výkon byl určitě důležitý. Musí pochopit, že může být sakra dobrý hráč, pokud bude dál pracovat a věřit tomu. Je potřeba, aby to dál ukazoval za Nymburk i Česko. Může nastupovat na třech pozicích, patřil k hlavním tahounům naší výhry. Ale dobře hráli i další hráči, třeba Jakub Šiřina hlavně ve druhé půli," chválil Ginzburg.

Island už neměl odpověď, naopak český náskok narostl až na 20 bodů, což může být důležité v závěrečném počítání v boji o postup. Trenér Ginzburg navíc mohl dát šanci i reprezentačním nováčkům Viktoru Půlpánovi a Michalu Marešovi. "Je důležité začít takhle a ne těsnou výhrou, ale v pohodě o dobrých 20 bodů. To nám může dodat sebedůvěru do druhého zápasu, byť ten bude těžší," řekl kapitán Pavel Pumprla.

V poločase se oficiálně rozloučil s národním dresem bývalý kapitán Jiří Welsch, který dostal od předsedy ČBF Miroslava Jansty památeční předměty. Rovněž sklidil potlesk vestoje od tří tisícovek fanoušků v hale.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud