24. listopadu 2017 • 21:27

Bohačík dal zapomenout na nepovedené ME a řídil výhru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalisty vedl za kvalifikační výhrou 89:69 nad Islandem Jaromír Bohačík, který si 20 body vytvořil osobní maximum v národním dresu. Bylo to pro něj o to důležitější, že se v září trápil na mistrovství Evropy, ale nyní ukázal, že může být tahounem i na mezinárodní úrovni.


"Moc jsem toho za reprezentaci zatím neodehrál, takže asi to byl můj nejlepší výkon. Je to součástí toho, že se teď pohybuji v Lize mistrů, mám za sebou Eurobasket, který mi zas tolik nevyšel. Také jsem s trenérem Ginzburgem delší dobu a zvykl jsem si na jeho styl hry. To je hodně důležité, protože se to hodně liší od toho, na co jsem byl zvyklý od předchozích trenérů," prohlásil Bohačík na tiskové konferenci.

Křídelní hráč Nymburku nastoupil v základní sestavě a s 34 minutami na hřišti byl nejvytíženějším hráčem. Proměnil sedm z devíti střel, všechny čtyři trestné hody, k tomu přidal pět doskoků, dvě asistence, tři zisky a blok a byl nejužitečnějším hráčem týmu. Především byl ale klíčovou postavou ve druhé a čtvrté čtvrtině, kdy několika akcemi za sebou získal domácímu týmu důležitý náskok.

Dal tak zapomenou na nepovedený Eurobasket. "Tam to pro mě byla rána, protože jsem se připravoval nejlépe, jak jsem mohl. Musel jsem zapřemýšlet nad tím, co se tam stalo. A jsem moc rád, že dnes jsem mohl přispět svou troškou k tomuto vítězství. Cítil jsem se dobře," uvedl Bohačík.

Češi tak dobře vstoupili do kvalifikace o mistrovství světa. "Je to důležitý start, jako každá první výhra. Uvidíme, co ten rozdíl 20 bodů bude znamenat na konci, ale teď je před námi ještě spousta zápasů. Tuhle výhru jsme však potřebovali," uznal.

Připustil, že šlo o hodně nezvyklý zápas, jelikož soupeř nastoupil v podstatě s pěti shodně vysokými hráči a nikdo z Islanďanů neměl přes dva metry. "Bylo to snad poprvé, co jsem s reprezentací hrál proti menšímu týmu, než jsme my. Dnes jsme byli my s tou výškovou převahou a trochu jsme v tom tápali. Až moc jsme chtěli využívat Ondru Balvína pod košem. Bylo to takové pomalejší, než to mělo být. Oni ho pak výborně zdvojovali. Bylo to pro nás netypické utkání, proto jsme moc rádi za to, jak to nakonec dopadlo," dodal.

V pondělí se Češi představí ve Finsku, které během letní přípravy porazili doma 83:62. A to i díky 16 bodům Bohačíka, pro kterého to byl dodneška nejvydařenější reprezentační zápas.

"Bude to úplně jiný basketbal. Nedávno jsme s nimi hráli v přípravě, takže je známe mnohem lépe než Island. To bude úplně o ničem jiném. Mají tam také mého bývalého spoluhráče z USK Alexe Madsena, tak se s ním určitě budeme kontaktovat. Uvidíme, co nám řekne," dodal Bohačík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud