11. prosince 2017 • 14:17

Plzeň čeká v jarních bojích Evropské ligy Partizan Bělehrad

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně se ve vyřazovací fázi Evropské ligy utkají se srbským mistrem Partizanem Bělehrad. První zápas se odehraje 15. února v Srbsku, odveta na stadionu Viktorie je na programu o týden později. Rozhodl o tom los v Nyonu.


Své soupeře poznali i další dva čeští zástupci v soutěži. Arsenal s brankářem Petrem Čechem se utká s Östersundem, Kodaň s Michaelem Lüftnerem narazí na Atlético Madrid.

Plzeň, která je v jarních bojích poprvé po třech letech, se utká se srbským protivníkem podruhé ve své historii. V roce 2015 vyřadila ve 4. předkole Evropské ligy Vojvodinu Novi Sad po výsledcích 3:0 a 2:0. Partizan naposledy hrál na české půdě v roce 2002, kdy se utkal se Slavií Praha. První zápas vyhrál 3:1, odvetu však prohrál 1:5. Nejčerstvější zkušenost se srbským fotbalem má pražská Sparta, která v srpnu vypadla v předkole Evropské ligy s Crvenou zvezdou Bělehrad.

Partizan v základní skupině Evropské ligy obsadil s osmi body druhé místo za Dynamem Kyjev. Za sebou nechal Young Boys Bern a Skënderbeu Korcë. V minulé sezoně získal 27. titul, v tomto ročníku srbské ligy je druhý se ztrátou devíti bodů na Crvenou zvezdu.

Oproti minulé sezoně Partizan přišel o dvě největší hvězdy, Leonarda a Uroše Durdeviče. Klub totiž měl finanční problémy, kvůli kterým málem přišel o start v evropských pohárech pro tuto sezonu. Po odvolání u Sportovního arbitrážního soudu mu však byl zákaz startu zrušen.

Nyní je klíčovou postavou ofenzivy kamerunský útočník se zkušenostmi ze slovenské ligy Léandre Tawamba, který dal osm gólů v lize a další tři přidal ve skupině EL. Nejznámějším jménem na soupisce je bývalý hráč Manchesteru United a CSKA Moskva Zoran Tošič, který dal Plzni gól v roce 2013 za CSKA. K oporám patří také brazilský defenzivní záložník Everton Luiz, stoper Bojan Ostojič či záložník Danilo Pantič hostující z Chelsea. V bráně je srbská reprezentační jednička Vladimir Stojkovič.

Plzeň se musí připravit také na bouřlivé prostředí na stadionu pro 33 tisíc fanoušků, kteří patří mezi nejproblémovější v Evropě. Fanklub má přezdívku "Hrobaři". Partizan kvůli řádění fandů musel v této sezoně Evropské ligy hrát dva zápasy před prázdným stadionem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud