11. prosince 2017 • 15:52

Hokejisté před OH nebudou favority, Haškovi to připomíná Nagano

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté nepojedou na olympijské hry do Pchjongčchangu v roli favoritů a situace před turnajem, který se uskuteční bez hráčů zámořské NHL, i proto připomíná brankáři Dominiku Haškovi Nagano. Na hrách pod pěti kruhy v roce 1998 Češi také neměli mít šanci a nakonec tam slavně triumfovali.


Hokejistům se v poslední době nedaří. Medaili z mistrovství světa přivezli naposledy v roce 2012 a ani neúčast hráčů z NHL je do role favoritů nestaví. "Trošičku mi to připomíná Nagano, dobu před dvaceti lety. To, že nejsme favoriti, nám, podobně jako v Naganu, může sedět," domnívá se gólman přezdívaný Dominátor.

Rozdíl mezi nejlepšími mužstvy nebude podle Haška velký. "Je důležité, aby kluci věděli, co mají na ledě dělat, aby se jako parta dali dohromady," uvedl Hašek. Upozornil, že důležitý bude první zápas, tak jako v Naganu, kde se Češi nastartovali výhrou nad Finy. "Na první pohled o ničem nerozhoduje, ale vzali jsme to hrozně zodpovědně a to nám na sebevědomí hrozně přidalo," řekl.

V Naganu se olympijského turnaje poprvé zúčastnili hráči ze zámořské NHL, ale na hrách v Pchjongčchangu budou chybět, což se Haškovi nelíbí. "Mě hodně mrzí, pro co se NHL rozhodla. Už proto, že si to hráči nepřejí. Ale rozhodují o tom jiní lidé a takhle se rozhodli," řekl Hašek novinářům v pražském sídle Českého olympijského výboru (ČOV) při představení Českého domu.

Přestože hráči působící v NHL budou na olympiádě chybět, přitáhne hokej podle Haška velkou pozornost. "Fanoušci to určitě můžou mít v hlavách, na druhou stranu je třeba říct, že olympijská myšlenka je silnější. Já nepochybuju o tom, že hokej bude nesmírně sledovaný. Rozdíl ve sledovanosti, ani v tom, jak tomu v ostatních zemích budou fandit, nebude velký, i když tam nebudou největší hvězdy," řekl.

Otázkou je, co znamená neúčast hvězd pro českou reprezentaci. Pro tým kouče Josefa Jandače by to mohlo být možná výhodou. "Na jednu stranu asi jo. Kanada tam nemůže mít tak dobré mužstvo a určitě pro tenhle turnaj nebude favoritem. To samé platí o Americe. Možná toho naši třeba mohou využít," uvažoval Hašek.

Brankářskou dvojici by na olympiádě mohli tvořit Pavel Francouz a Dominik Furch. Hašek je považuje za dobré gólmany, což ukázali loni na MS v Moskvě a Francouz chytal na šampionátu i letos, zatímco Furch byl trojkou. "Co jsem je viděl na mistrovství světa, tak si myslím, že na olympiádě máme šanci," řekl Hašek.

Hokejoví hrdinové z Nagana se sešli u příležitosti 15. výročí triumfu a je možné, že se potkají i v brzké době, dvacet let poté. "Tohle má na starosti Jirka Šlégr. Určitě bychom se rádi viděli. Tyhle věci ale není vhodné dělat během olympiády, všichni se budeme dívat, ale v létě má k něčemu dojít. Koneckonců Jarda by ještě furt nemohl přijet," jmenoval Hašek útočníka Jaromíra Jágra, který hraje za Calgary.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud