12. prosince 2017 • 10:16

Růžička hodil minulost za hlavu, v reprezentaci chce ukázat formu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový kanonýr Martin Růžička z Třince se objeví v dresu české reprezentace teprve podruhé za poslední tři sezony. Na Channel One Cupu v Praze a Moskvě dostane od kouče Josefa Jandače možnost ukázat své kvality před nominací na únorové olympijské hry v Pchjongčchangu. Mistr světa z roku 2010 z Německa se na novou výzvu těší a doufá, že potvrdí aktuální formu z extraligy.


Růžička se od mistrovství světa 2014 v Minsku představil v národním týmu pouze v přípravě na domácí světový šampionát v Praze před dvěma roky. Pozvánka na turnajovou generálku před lednovou nominací na olympiádu ho nepřekvapila, protože byl s koučem Jandačem už dříve v kontaktu.

"Já už jsem s Pepou mluvil před prvním turnajem v sezoně, takže jsem nějaké indicie měl. Ale nikdy nevíte, takže jsem rád, že to přišlo," řekl Růžička k návratu do reprezentace. "Samozřejmě se budu snažit odevzdat co nejlepší výkony a těším se."

Odchovanec Berouna hodil za hlavu minulou sezonu, v které vinou zranění sehrál v základní části extraligy jen 33 utkání a připsal si 22 bodů za devět branek a 13 asistencí. V šesti duelech play off zaznamenal tři přihrávky. V tomto ročníku se dělí s 19 brankami z 27 utkání o pozici nejlepšího střelce extraligy a Tomášem Mertlem z Plzně a s 34 body je druhý v produktivitě za Mertlovým spoluhráčem Milanem Gulašem.

V nejvyšší domácí soutěži nastřílel v 521 zápasech už 203 branek, zato v reprezentačním dresu se ve 44 duelech trefil jen čtyřikrát. V reprezentaci by rád načal novou kapitolu. "Minulost jsem hodil za hlavu, budu se koukat jen na ty zápasy, které máme, a budu se snažit odevzdat maximum," podotkl Růžička.

Účastník dvou mistrovství světa nechce dopředu přemýšlet o šancích na start na olympiádě, kde budou chybět hráči z NHL. "Už minulou sezonu jsem se poučil s tím, že dopředu se nemám moc koukat. Soustředím se na tento turnaj," uvedl Růžička, který v ročníku 2012/13 vytvořil s 83 body za 40 branek a 43 asistencí z 52 zápasů nový rekord základní části extraligy.

V létě tvrdě trénoval, aby se vrátil do někdejší formy. "Měl jsem motivaci i po tom zranění. Odehrál jsem skoro jen půlku sezony a nebylo to z mé strany úplně ono. To byl ten motor," prohlásil Růžička a potěšilo jej, že hned od úvodu sezony jsou výsledky snažení vidět.

"Je samozřejmě pro sebevědomí lepší, když dáte v prvních deseti zápasech pár gólů, než když to tam nepadá. Cítím se dobře obecně po fyzické i mentální stránce. Dobře jsem potrénoval, ale jde to i od spoluhráčů, sám nic nedokážete. Spoluhráči jsou kvalitní. Jsem rád, že nám to takto klape," pochvaluje si třineckou spolupráci v útoku s Tomášem Marcinkem a Danielem Rákosem.

Oceláři se bez něj budou muset obejít v dnešní odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů ve Švédsku, kde budou proti Brynäs hájit výsledek 3:1 z domácího ledu. "Jsem rád, že mě sem pustili, a samozřejmě doufám, že postoupíme," uvedl Růžička a vyhlíží středeční duel s Finskem před zaplněnou pražskou O2 arenou. "Těším se moc. Co jsem slyšel, tak má být vyprodáno, takže atmosféra bude určitě dobrá," dodal hráč, který v pátek oslaví 32. narozeniny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud