12. prosince 2017 • 12:11

Berbr chce většinu bez komor už v 1. kole volby předsedy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr představil třetí návrh na úpravu stanov při volbě předsedy. Využít chce model používaný UEFA, podle nějž by už v 1. kole rozhodovala většina všech delegátů bez rozdílu komor. Ve 2. a 3. kole by byl zvolen předsedou ten, kdo získá nejvíce hlasů. A ve 4. kole by rozhodoval los. Reagoval tak na protinávrh moravské komory.


"Dělám to strašně nerad, ale dávám protinávrh tomu vašemu. Navrhuji udělat volbu stejně jako UEFA," prohlásil Berbr v projevu na dnešní valné hromadě v Nymburce. "Při volbě předsedy nejde o Moravu a o Čechy. Jde o menšinu a většinu. Nyní 26 lidí z Moravy a 40 lidí z Čech zablokuje většinu," poukázal na současný systém.

Podle toho je předseda zvolen v prvním kole, pokud pro něj hlasuje nadpoloviční většina přítomných delegátů z české komory a nadpoloviční většina přítomných delegátů z moravské komory. Stejně tomu je i v druhém kole. Pokud rozhodne až třetí kolo, bude zvolen ten kandidát, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách je vyšší, avšak pouze pokud v každé z komor získá alespoň 35 procent hlasů přítomných delegátů.

V červnu schválil výkonný výbor návrh na přidání 4. kola, ve kterém by rozhodovala prostá většina všech přítomných delegátů. S tím však nesouhlasí Morava a dnes přednesla návrh, ve kterém chce do procesu vložit ještě jedno kolo. V něm by rozhodoval součet procentuálního zisku hlasů přítomných delegátů z každé z komor.

To je však podle Berbra v rozporu se stanovami. "Dáváte na stůl návrh, který porušuje stanovy. Úskalím jsou procenta. Stanovy říkají, že každý delegát má jeden hlas a každý hlas má stejnou váhu. A z jakého důvodu by měl mít hlas Sparty či Slavie nižší váhu než třeba jakéhokoli klubu moravské divize?" řekl Berbr.

"Ve FIFA má každý stát jeden hlas. V UEFA také. Mexiko má zaregistrované dva hokejisty a má v hokeji stejný hlas jako Kanada. Každý volební systém v evropském fotbale zahrnuje na konci prostou většinou, nikdo nemá procenta. Nikde nevítězí menšina, jen u nás," dodal.

Na nutnost upravit stanovy tak, aby z každé valné hromady FAČR musel vzejít předseda, apelují v Nymburce i zástupci UEFA a FIFA. Hrozí tím, že by jinak vyslali normalizační komisi, která převezme správu nad FAČR.

"Do určité míry chápu, že informace z UEFA a FIFA vám připadají jako vydírání, protože jsme všichni citliví na název normalizace. Ale žádám vás, nenechte náš fotbal spadnout pod nucenou správu. Dnešní kombinace odmítnutí stanov a nezvolení předsedy v 1. kole bude pro nás všechny mezinárodně smrtelná. Nenechte se zmanipulovat do této kombinace," vyzval Berbr delegáty. "Prosím vás, i když vím, že zítra bude v novinách, že Berbr prosil," dodal.

Berbr poznamenal, že byl ochotný jednat, jenže na Moravě nenašel lídra, s kterým by mohl vést diskusi. "Já bych šel na nějaký návrh, ale nikdo nezavolal. Přemýšlel jsem, že zavolám já, ale není komu. Češi návrh projednávali třikrát, Morava ani jednou. Za půl roku neprovedla vůbec nic. Nikdy jsme spolu nemluvili," postěžoval si.

"Dnes místo toho, aby byly obě strany dohodnuté, přichází Morava s protinávrhem. Jak to máme nyní projednat? Házíme si to přes zeď jako Izraelci s Palestinou a nejednáme," dodal Berbr.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud