12. prosince 2017 • 14:48

Pelta vyzval k volbě Malíka a zkritizoval Valachovou s Kejvalem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta na mimořádné valné hromadě v Nymburce vyzval delegáty, aby za jeho nástupce zvolili Martina Malíka. Třiapadesátiletý funkcionář také prohlásil, že ho zklamalo chování někdejší ministryně školství Kateřiny Valachové a šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala.



Pelta, který odstoupil z funkce kvůli obvinění ze zneužívání státních dotací, upřednostnil Malíka před bývalým sekretářem svazu a dlouholetým funkcionářem UEFA a FIFA Petrem Fouskem. "Martin Malík je to správné jméno. Umí dělat byznys a zná nás," řekl na adresu šéfa společnosti STES, která se stará o marketingová práva českého fotbalu.

"Petře, já tě mám taky rád, čtyři roky jsi mi dělal poradce, ale vidím tě jako funkcionáře na úrovni komisí, ale za předsedu podporuju Malíka. Proto doufám, že ho zvolíte silným mandátem a ostatní si vybojujete, jak chcete," vzkázal Pelta moravské komoře, která by měla podpořit právě Fouska, zatímco na české straně je favoritem Malík.

Pelta se také postavil za kontroverzního místopředsedu Romana Berbra, který poté, co šéf FAČR skončil ve vazbě a následně odstoupil, převzal vedení asociace. "Kdyby nebylo jeho, tak nevím, jak jsme tu pseudokauzu (se státními dotacemi) zvládli. Kdyby tam nebyl někdo s koulema, tak jsme skončili," prohlásil.

Bývalý předseda také zdůraznil, že řada lidí ho po vypuknutí aféry zklamala. Mimo jiné Kejval a Valachová, kterou skandál také připravil o místo. "Sebrali mě za to, že jsem loboval za fotbal na úkor ostatních sportů. Kdyby mě někde chytili s taškou a řekli: To jsou úplatky..." uvedl Pelta.

Spolu s ním byla obviněna také náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová. "Zklamala mě ministryně školství Valachová, jak se zachovala k náměstkyni, to je neuvěřitelné. Velké selhání vidím také u Kejvala, který měl jedinou starost, abych odstoupil z olympijského výboru, a hned dal rozhovor, že na lidi, jako je Berbr a Pelta, nemá páky," dodal.

Peltovi se také nelíbilo, že moravská komora zablokovala změnu stanov FAČR pro snazší volbu předsedy. Změnu po asociaci požaduje také FIFA a UEFA, jejichž zástupci na valné hromadě vystoupili a pohrozili sankcemi. "Morava je nemocná z toho, že je na ně poslal Berbr. Jsme jediná země s komorami a řešíme tady nesmysly," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud