12. prosince 2017 • 18:37

Svoboda Malíkovu výhru čekal a litoval, že nebyly změněny stanovy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zvolení Martina Malíka novým předsedou Fotbalové asociace ČR šéfa Ligové fotbalové asociace a člena vedení Sparty Dušana Svobodu nepřekvapilo. Mrzelo ho pouze, že mimořádná valná hromada neodhlasovala změnu volebního systému, jak po FAČR požadují FIFA a UEFA.


Dosavadní generální ředitel STES, marketingové společnosti fotbalové asociace, Malík dnes v Nymburce jasně porazil někdejšího sekretáře svazu a funkcionáře FIFA a UEFA Petra Fouska. Ve funkci nahradil Miroslava Peltu, který odstoupil po obvinění ze zneužívání státních dotací.

"Jeho zvolení jsem očekával," uvedl Svoboda, který se obával pouze toho, aby při volbách nedošlo k patové situace podobně jako na valné hromadě v červnu. "Abych byl upřímný, kdybych si měl vsadit, tak za předpokladu, že by došlo k volbě, bych si na pana Malíka vsadil," přidal.

Pro Svobodu není Malík žádnou neznámou, protože s ním v minulosti spolupracoval a přivedl ho do STES. "Jeho výhodou je, že není spjatý s fotbalovým prostředím. Když působíte v klubu nebo jiných funkcích desítky let, tak máte nějakou historii a budíte pozitivní, nebo negativní reakce. On je člověk z vnějšku, nebyl rozhodčí, delegát, trenér ani funkcionář kraje nebo okresu. A to je jeho velká výhoda, zejména když bude muset řešit vztah dvou komor," prohlásil.

Malíka a nové vedení asociace totiž čeká náročný úkol, kterým je změna stávajícího dvoukomorového volebního systému. K tomu mohlo dojít i dnes, ale moravská komora se změnou stanov nesouhlasila. "Je to škoda, protože dnešním dnem mohlo začít nové, normální období," řekl Svoboda.

"Mandát nového výkonného výboru začíná tím, že se musí zabývat změnou stanov, a to je složité a citlivé téma. Bude vyžadovat hodně energie a budou s ním spojené emoce," uvedl Svoboda. "Doufám, že to bude co nejkratší. Je jasné, že stanovy se musí změnit, a nemá smysl o tom jednat půl roku nebo rok," prohlásil.

Svoboda, který byl znovuzvolen do výkonného výboru FAČR, rovněž ocenil proslov bývalého předsedy FAČR Pelty. Ten delegáty vyzval, aby volili Malíka. "Znám Mirka hodně dlouho a myslím, že jeho vystoupení bylo trefné a v pravý čas. S delegáty se přišel rozloučit a vyjasnit jim záležitosti kolem aféry," řekl Svoboda. "Možná je škoda, že nevystoupil před schvalováním stanov, protože by to možná mělo na některé delegáty vliv," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud