13. prosince 2017 • 09:32

Froome během vítězné Vuelty porušil dopingová pravidla

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Britský šampion Chris Froome neprošel během zářijové Vuelty dopingovou zkouškou. Slavný cyklista překročil povolený limit léku na astma, který se zvláštním povolením smí užívat, a o triumf může přijít. Dvaatřicetiletý Froome je rovněž čtyřnásobným vítězem Tour de France.


O jeho pozitivním testu během Vuelty dnes informovala cyklistická unie UCI. Froome se provinil 7. září po osmnácté etapě, o čemž byl informován o dva týdny později. Dosud nebyl suspendován. UCI si vyžádala od Froomea i jeho stáje Sky další informace.

Jezdci smějí lék salbutamol při prokázání nemoci užívat na zvláštní povolení UCI, ale jen s maximální koncentrací 1000 nanogramů na mililitr. Ve Froomeově vzorku moči byla 7. září koncentrace dvojnásobná.

Lídr elitní stáje Sky v prohlášení uvedl, že si není vědom porušení dopingových pravidel. "Jak je dobře známo, mám astma a vím přesně, jaká jsou pravidla. Používám inhalátor ke zvládnutí příznaků (vždy v rámci povolených mezí) a vím jistě, že budu testován každý den, pokud budu v dresu lídra," uvedl Froome.

"Astma se mi během Vuelty zhoršilo, proto jsem na doporučení lékaře zvýšil dávku salbutamolu. Jako vždy jsem se s nejvyšší péčí ujišťoval, že jsem neužil vyšší než přípustnou dávku," doplnil jeden z nejlepších cyklistů poslední dekády.

Ve stejném roce se mu podařilo vyhrát Tour de France i Vueltu jako teprve třetímu cyklistovi v historii a napodobil francouzské velikány Jacquese Anquetila a Bernarda Hinaulta. Konkurenci na Tour de France deklasoval čtyřikrát za posledních pět let.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud