14. prosince 2017 • 23:05

Česká cyklistka Nash se stala prezidentkou komise sportovců UCI

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Česká cyklistka Kateřina Nash byla zvolena prezidentkou komise sportovců Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Dvacetičlenný orgán zastupující zájmy sportovců při jednání s funkcionáři povede do roku 2021. Díky novému postu by se v únoru měla stát členkou řídícího výboru UCI, který plní výkonnou funkci ve strukturách mezinárodní federace.


Dvojnásobná bronzová medailistka z cyklokrosového mistrovství světa Nash se členkou komise sportovců stala letos v lednu, kdy byla vybrána jako zástupkyně cyklokrosu. V komisi má mužského i ženského zástupce deset odvětví cyklistiky.

Nyní se čtyřicetiletá Češka, která začínala jako lyžařka, stala šéfkou komise. "Jsem nadšená, protože jsem sportovkyně celý svůj život a tohle je šance vrátit sportu to, co mi tak dlouho dává," uvedla v tiskové zprávě UCI účastnice dvou zimních a tří letních olympiád.

Těší ji, že bude pojítkem mezi UCI a sportovci. "To už fungovalo, když jsem byla zástupkyní za cyklokros, ale jako prezidentka komise sportovců budu zvána na všechna nejdůležitější jednání a budu mít šanci vystoupit a být vyslechnuta. Když chcete něco změnit, musíte být součástí toho procesu," prohlásila.

Na nové povinnosti si udělá čas. "Jsem blízko konci kariéry a je dobré se zaměřit na něco jiného," poznamenala.

Komise sportovců se snaží zlepšit postavení cyklistů, propagovat etické jednání a chování podle zásad fair play a dohlížet na bezpečnost při závodech. Její členové mají mít také roli ambasadorů cyklistiky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud