17. prosince 2017 • 19:30

Házenkářky Francie ve finále MS senzačně porazily obhájce Norsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Házenkářky Francie podruhé v historii vyhrály mistrovství světa. V dnešním dramatickém finále v Hamburku senzačně porazily obhájkyně titulu Norky 23:21 a navázaly na dosud jediný triumf z roku 2003.


Francie vstupovala do finále jako velký outsider, ale v závěru měla překvapivě pevnější nervy. Soupeřkám tak oplatila dvě finálové porážky z MS z let 1999 a 2011. Suverénkám posledních sezon Norkám nevyšel útok na čtvrté světové zlato, jímž by vyrovnaly nejúspěšnější tým historie Rusko.

Vysoce favorizované Norky si po 13 minutách vytvořily tříbrankové vedení 7:4 a zdálo se, že boj o zlato bude probíhat podle očekávaných not. Jenže Francouzky rychle srovnaly a výborně pracující obranou začaly dělat Seveřankám velké problémy.

Outsider šel v poločase do kabin s jednogólovým náskokem, který záhy po změně stran zvýšil na rozdíl tří branek. Norky pak výrazně přidaly, srovnaly stav, ale v rozhodujících chvílích nečekaně selhaly.

Ještě v 53. minutě Seveřanky vedly 20:19, ale od té doby už skórovaly jen jednou. V hektickém závěru se úřadující evropské šampionky Norky netradičně dopustily několika laciných technických chyb a mrzet je mohly i čtyři nevyužité sedmimetrové hody.

Francouzská obrana v čele s výborně chytající brankářkou Leynaudovou zářila a Lacrabereová v poslední minutě při signalizované pasivitě stvrdila překvapivý triumf svého týmu.

Bronz získaly Nizozemky po výhře 24:21 nad Švédskem. Český celek skončil na šampionátu v Německu osmý, což je nejlepší výsledek v samostatné historii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud