Adam Nenadál
20. září 2012 • 16:15

Spasitel a svatý muž Daniel Křetínský? Ani náhodou...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten obrázek budeme mít v paměti ještě dlouho. „Pan doktor Křetínský“ (jak sparťanského bosse s patřičnou dávkou úcty tituluje sám „velký čáp“ Pelta) přichází na Strahov do sídla FAČR a v podpaží nese tajemnou tašku s dokumenty, které mají podle všeho potenciál odpálit mimořádný fotbalový skandál.



Křetínský si zaslouží bouřlivý potlesk na otevřené scéně, pokud jím rozpoutaná aféra smete co největší počet podvodníků a grázlů, kteří kšeftují s fotbalovými zápasy. A na co nejdelší dobu.

Vládci Sparty se nelze divit: směšná penalta v Plzni, potom neobratné vyjádření Dagmar Damkové, která bagatelizovala oprávněné stížnosti letenského klubu, své si přisadil i Limberský – a v „panu doktorovi“ prostě bouchly saze.

Dočkali bychom se ale takovéto katarze, kdyby Sparta zápas na západě Čech nakonec zremizovala nebo i vyhrála? Nebo kdyby Damková okamžitě slíbila, že bude situaci řešit? Jen těžko. I sám Křetínský po schůzce s Peltou chlapsky připustil, že průšvih v Plzni byl „poslední kapkou.“

A v tom je ten problém: jak dlouho vlastně Křetínský čekal na tu „poslední kapku“? Jak dlouho měl v rukou materiály, které s velkou slávou v pondělí předal zaskočenému šéfovi FAČR? Bylo by naivní si myslet, že šikovný byznysman čekal při shromažďování důkazů na jakýsi finální díl mozaiky, který jakoby náhodou přistál v jeho tašce v neděli po zápase.

A co kdyby ta „poslední kapka“ v Plzni nepřetekla? Čekal by Křetínský do zimní pauzy? Nebo do konce ligy? Nebo jak dlouho? Dokud by Sparta nezískala titul ani třetí rok po sobě?

Znovu zdůrazňuji, že Křetínského aktivita je správná a je na místě, protože povede (doufejme!) ke správnému cíli. Je ovšem scestné interpretovat ji jako výlučnou snahu „pana doktora“ o očistu českého fotbalu: je to pragmatický akt právem naštvané Sparty. Křetínský rázně bouchl do stolu v momentě, který byl příhodný pro jeho klub, ne pro fotbal jako takový.

Zaplaťpánbůh za to všechno – jen prosím pozor na tu auru spasitele.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud