Adam Nenadál
15. ledna 2016 • 13:13

Fotbaloví fanoušci by neměli být boxovacím pytlem pro policii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

I kdyby žaloba slávistických fanoušků, kteří se takto ohradili proti policejnímu zásahu před derby z roku 2014, nepřinesla vítězství u soudu, jde o důležitou kauzu. Fotbaloví příznivci v ní totiž mají konkrétní jména, tváře, příběhy, jasné argumenty. Narušují stereotypy o „zvěři“ z ochozů. A pokud člověk není vyloženě příznivcem policejního státu a organizované buzerace, musí uznat, že zbytečné násilí za užití pyrotechniky – navíc předem domluvené – je v jasném ofsajdu.



Podle zpráv přímo ze soudní síně to zatím spíše vypadá na to, že předsedkyně senátu Karla Cháberová fauly policie „pustí“. Nemělo by nás to překvapit. Fotbalový fanoušek je v očích veřejnosti stále v podstatě kriminálník, který by měl být v ideálním případě zbaven všech práv – a bit jak žito. Každý zásah proti nim (i tak křiklavě přehnaný jako ten, který se právě řeší) přináší policii kladné body. Hleďte občané, pomáháme a chráníme vás před těmi gaunery!

Rozhodnutí soudu dost možná dodrží tuhle linii. Ale i kdyby se tak stalo, je dobře, že se fanoušci ozvali. Třeba to znamená byť nepatrnou, ale přece jen naději, že si těžkoodění strážci zákona své manévry příště raději dvakrát rozmyslí.

„Kvůli téhle zvěři nechodí lidé na fotbal,“ zní často v různých variacích na adresu ultras. Nabízím jiný pohled – právě kvůli atmosféře na stadionech, o kterou se starají ultras, někdy lidé na fotbal chodí. I přesto, že hra někdy stojí za starou belu. I přesto, že člověk se musí před každou návštěvou ligového zápasu podívat do zrcadla a vážně se zeptat sám sebe, jestli mu to vzhledem ke všem Berbrům a dalším vykukům stojí za to.

Fanoušci nejsou problémem fotbalu. Třeba to pochopí i soud.

Já se omlouvám... Rozhovor policistky s vůdcem fanoušků Slavie
Video se připravuje ...

Fanoušci Slavie vs. policie. Co zaznělo na začátku soudu?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud