Adam Sušovský
4. února 2016 • 22:00

Reprezentace bez Romana Červenky? Vůjtek ho teď nepotřebuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nominací suverénně nejproduktivnějšího hokejisty extraligy a největší hvězdy tuzemské scény se počítalo, přesto Roman Červenka proti Rusku příští týden v Třinci a Ostravě nenastoupí. Vladimír Vůjtek se rozhodl dát hráči volno. Má to logiku. Stejně jako absence dalších dlouhodobých opor týmu.

 



Že se Roman Červenka neobjevil v nominaci na zápas s Rusy, to překvapení je. Hlavně s ohledem na to, jak moc o něj trenéři stáli před poslední reprezentační akci. Sám hráč dokonce v úterý po zápase s Hradcem potvrdil, že je zdravotně v pořádku a tentokrát připravený na sraz týmu přijet – pokud dostane pozvánku. Tu nakonec nedostal.

Za rozhodnutí Vladimíra Vůjtka je naprosto zbytečné stavět spekulace o tom, že v tom hrála roli Červenkova poslední omluvenka na zranění, které mu vzhledem k vytížení v Chomutově i následné bujaré oslavě třicátin někteří nemuseli věřit. Z pohledu Vůjtka jde o dobře promyšlený krok.

Respektovaný trenér zůstává nad věcí, nesnaží se za každou cenu honit výsledky – o kterých v této fázi sezony vlastně stejně vůbec nejde – takže ani nemusí tlačit na pilu a vytěžovat hráče, jenž v reprezentaci nemusí nic dokazovat, a teď navíc stejně mají plnou hlavu starostí s blížícím se play off ve svých klubech.

Vůjtek a jeho trenérský štáb proto šikovně využívají šance v dalším systémovém budování týmů z hráčů, kteří jednou roli Červenky, ale i dalších stálic převezmou.

Že to jde i s týmem, jehož výraznou část tvoří hráči z extraligy (11 ELH, 11 KHL, 2 SM-liga), ostatně Češi ne tak dávno ukázali. V prosinci nakonec i bez Červenky, jehož absence se zprvu zdála jako naprosto zásadním oslabením, turnaj v Rusku vyhráli. A proti sborné se bez něj obejdou i teď.

Čas hráče, jenž na tuzemské scéně dominuje, přijde až na konci března, kdy Vůjtek odstaruje vrcholnou část přípravy na mistrovství světa. To už v nominacích nezapomene ani na Vladimíra Sobotku, Ondřeje Němce, či Jiřího Novotného.

EXTRAliga: Proč chybí Červenka? Selhala komunikace
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud