Adam Sušovský
22. května 2016 • 23:11

Dominance Kanady: Tak dokonalý hokej, až to byla nuda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Známe nové hokejové mistry světa. Pardon, staronové. Ono se totiž za ten rok nic nezměnilo. Titul šampiónů obhájila Kanada. Finále s Finskem zvládla stejně jako loni způsobem tak dominantním, až to byla nuda. V dobrém slova smyslu, protože přesně takhle vypadá dokonalý hokej.



Na začátek jedna poznámka: Výsledek 2:0 zpečetěný střelou do prázdné branky vteřinu před koncem zápasu totiž může kdekoho zmást. Ale ne, finále mistrovství světa žádné drama nebylo. Nebylo dokonce ani vyrovnané, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kanada přejela Finy rozdílem třídy, o vítězi zápasu nebylo už v jeho průběhu pochyb.

Vše dokreslila třetí třetina. Finové prohrávali 0:1, ale žádný jejich tlak se nekonal. Soupeř je nepustil k jedinému vážnému ohrožení branky. Vlastně jim vůbec nepůjčil puk. Kanaďané hráli tak dokonale, až z vrcholu celého šampionátu udělali nudu. Myšleno v tom nejlepším slova smyslu.

Místy to totiž vypadalo, jako by v dresech s javorovým listem na hrudi nejezdili lidé, ale precizně naprogramované stroje, které neumí udělat chybu a jsou vždy v pravý čas na správném místě. Kanaďané Finy v útočném pásmu povětšinou motali tak dlouho, že se nemuseli bát chyby. Soupeř totiž v případě ztráty puku dopředu stejně vyrazit nemohl, už na to neměl síly.

A když už se Finům náhodou povedlo vymanit z náporu, jejich protiakce skončila ve středním pásmu. A to buď zblokovanou přihrávkou, nebo zdvojením útočícího hráče a vypíchnutím puku.

Za celou třetí třetinu dokázali jen třikrát získat buly v útočném pásmu: jednou po zakázaném uvolnění, jednou po vyhození puku na střídačku, jednou po zoufalém nahození ze středního pásma. Ani jednou z toho nebyl souvislý tlak. Z pohledu Kanady naprosto čistá práce, potvrzující jejich kontrolu nad zápasem.

Že Kanaďané umí jenom bořit? Ne, tohle je zažitá představa. Zapomeňte na ní. Jejich hra je totiž tak chytrá a organizovaná, že ztrácet sílu dohráváním soubojů a tvrdými středy postrádá smysl. Kanaďané hrají nádherný technický hokej a v současném hokejovém světě nemají konkurenci.

Mimochodem ještě pár čísel na závěr: Od 10. května 2014 Kanada sehrála na mistrovství světa 27 zápasů a jen dva z nich prohrála (paradoxně pokaždé s Finskem). Nastřílela při tom 140 branek, to je v průměru více než pět na zápas.

O tom, že titul mistrů světa teď nemůže držet nikdo jiný, není pochyb.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud